fbpx
Mestnik
FOTO: Visoka šola za upravljanje podeželja Grm Novo mesto.
Aktualno Dogodki Novice

140 novih poznavalcev žlahtne kapljice

Na včerajšnji slovesnosti v Gostišču na Trgu, Hiši kulinarike in turizma se je zaključil projekt Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo, Grm Novo mesto center biotehnike in turizma ter Kluba prijateljev metliške črnine. Rezultat projekta je 140 novih vinskih svetovalcev, sommelierjev.

Na podlagi večletnih izobraževanj ter soustvarjanj z različnimi deležniki na področju gostinstva in turizma so sodelujoči v projektu prišli do ugotovitve, da je potrebno v Vinorodni deželi Posavje vzpostaviti sekcijo vinskih svetovalcev – sommelierjev, saj Vinorodna dežela Primorska in Vinorodna dežela Podravje že imata vinske svetovalce, ki so povezani v sekcije vinskih svatovalcev, Vinorodna dežela Posavje pa še ne. Vsled temu je bila na Visoki šoli za upravljanje podeželja Grm Novo mesto ustanovljena Katedra za vinarstvo in podporne dejavnike razvoja turistične ponudbe na podeželju, v okviru katere so združeni poleg strokovnjakov in znanstvenikov na tem področju tudi vinski svetovalci – sommelierji.

Pomen sommelierjev v gostinstvu

Gostinsko-turistični obrati v Sloveniji potrebujejo vinske svetovalce, zato nagovarjajo študente, predavatelje in lastnike gostinsko-turističnih obratov, da med svoje zaposlene vključijo sommelierje oziroma, da jih motivirajo k izobraževanju ter pridobitvi certifikatov vinski svetovalec – sommelier I., II. in III. stopnje ali nacionalnih poklicnih kvalifikacij.

PREBERITE ŠE:

Tako je vzpostavljena zunanja podoba sommelierjev z enotnimi oblačili, pripadajočimi insignijami, drobnim inventarjem in označitvijo gostinsko-turističnih objektov s tablicami ter odprta Vinoteka v Gostišču na trgu, Hiši kulinarike in turizma. Pripravljene so strokovne izobraževalne podlage, na osnovi katerih bo izdan tudi priročnik, ki bo služil kot strokovno – izobraževalno gradivo za deležnike na področju gostinstva in turizma.

Razvoj poslovnega modela mreže sommelierjev so zaokrožili z izobraževalnim in slovesnim eno-gastronomskim dogodkom s podelitvijo certifikatov v okviru Akademije vinskih svatovalcev – sommelierjev, ki je prispeval k projektu Slovenija-Evropska gastronomska regija.

Novi vinski svetovalci bodo s strokovnim znanjem, pridobljenimi spretnostmi, kompetencami in veščinami pripomogli k ugledu, višji stopnji znanja, gostoljubnosti in komunikaciji z gosti v gostinsko-turističnih obratih v vinorodni deželi Posavje, hkrati pa bodo nadgradili ponudbo v smislu avtentičnosti, strokovnega pristopa, oblačilnega videza, komunikacije z gosti in poudarka na sožitju vin in kulinarike, kar nakazuje k njeni novosti in inovativnosti ter vzpostavitvi integralnih turističnih proizvodov in drugih outputov vinske in kulinarične dežele, je v sporočilu za javnost navedla dekanjaizr. prof. dr. Lea – Marija Colarič – Jakše.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih