fbpx
Mestnik
Foto: Tadej Krese
Aktualno Dogodki Dolenjska kulinarika Kulinarika Občina

8. Dolenjska salamijada v Ljubljani pokala po šivih

V znani ljubljanski gostilni »Gostilnica 5-6 kg« v Trnovem je v četrtek, 20. 4., potekala že 8. Dolenjska salamijada v Ljubljani, ki je bila prvič izpeljana na pobudo glavnega organizatorja Mihe Smrekarja Božiča leta 2014 v Dvornem baru. Z izjemo leta 2020 in leta 2021 (zaradi covida-19) je potekala vsako leto od začetka, Mihi pa pri izvedbi pomaga ekipa: Luka Vodopivec, Matija Škof, Primož Badovinec in Martin Tomažin, ki salame režejo med ocenjevanjem obiskovalcev. Letos so jih našteli več kot 100.

Posebnost Dolenjske salamijade v Ljubljani je namreč ta, da poleg strokovne komisije suhe salame ocenjujejo tudi obiskovalci. Med njimi so bili tako v Ljubljani živeči Dolenjci, kot obiskovalci iz Dolenjske. Večina se jih zaradi dobrega vzdušja in butičnosti dogodka vrača vsako leto.

Foto: Tadej Krese

Letošnje tekme se je udeležilo 21 salamarjev, po izboru strokovne komisije je 1. mesto zasedel Milan Trunkelj, 2. Franci Bevc in 3. mesto Igor Špelič. 

Strokovno komisijo so sestavljali Franci Sotošek, dolgoletni predsednik sodnikov na salamijadi v Sevnici, ki ji lahko rečemo mati vseh salamijad, saj ima najdaljšo tradicijo v Sloveniji, Janez Bratovž, šef znamenite ljubljanske Restavracije JB in prejemnik številnih nagrad, v aprilu mu je vodnik Gault&Millau podelil naziv “chef leta”, Boštjan Napotnik, znameniti kulinarični kritik, ki piše za Mladino in je duša in srce bloga Kruh in vino, Marko Žagar iz slavnega Kluba gurmanov Skaručna in Tilen Utenkar iz Gostilnice 5-6 kg.

Po izboru obiskovalcev salamijade pa je 1. mesto zasedel Franci Bevc, 2. mesto Andrej Luštek in 3. mesto Milan Trunkelj.

Foto: Tadej Krese

Najboljša v obeh kategorijah sta za nagrado prejela kulinarično razvajanje v Hiši Fink, ki je že več let velik podpornik salamijade, simpatičnih nagrad so bili deležni tudi nekateri izžrebani obiskovalci.

Prireditev, ki se je začela kot druženje Novomeščanov in Dolenjcev v Ljubljani, je hkrati tudi promocija Dolenjske in njene tradicije, zadnja leta pa je prerasla tudi v kulinarično doživetje z vseslovenskim pridihom. 

Obiskovalci so tako letos pred ocenjevanjem poskušali odlična vina Vinske kleti Frelih iz Šentruperta, ki se je poleg mirnih vin predstavila tudi z izvrstnimi dolenjskimi peninami. Poleg teh so lahko poskusili šunko iz prekmurske Šunkarne Kodila, ki je navdušila obiskovalce, za pokušino pa so pri Kodili pripravili tudi prekmursko gibanico, mediteranske mesnine, vrhunske primorske šalamine in vino pa je ponujal lastnik Turistične kmetije Arkade Cigoj. 

Obiskovalci so si ogledali tudi umetelno izdelane nože Ojster, ki so znani po ročno kovanih rezilih in ročajih iz unikatnih kosov lesa, noži so zbujali mnogo zanimanja tudi, ko so rezači z njimi obiskovalcem rezali salame.

Tako kot lani sta za odlično in zabavno glasbeno spremljavo dogodka poskrbela Žan Ograjšek in Andrej Kaferle iz skupine Drugi vagon, ki sta med drugim pripravila kar nekaj izvirnih dolenjskih priredb glasbenih hitov. Tudi po njuni zaslugi je obiskovalce dobra volja spremljala preko polnoči.

MSB.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih