fbpx
Mestnik
petrol
Aktualno Gospodarstvo

Cene goriva danes spet narasle

Cene 95-oktanskega bencina in dizla na servisih zunaj avtocest so se v torek zvišale za več kot pet centov. Liter bencina se je podražil za 5,5 centa na 1,511 evra, liter dizelskega goriva pa za 5,4 centa na 1,558 evra. Za liter kurilnega olja bo treba odšteti 4,9 centa več, to je 1,130 evra.

Te cene bodo veljale do vključno 14. avgusta, so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Več kot 1,511 evra je bilo treba za liter neosvinčenega bencina nazadnje odšteti pred natanko enim letom, cena dizla pa se je danes povzpela najvišje po novembru lani.

Če ne bi regulirali cen, bi po ocenah ministrstva in upoštevanju vseh v preteklosti veljavnih davkov in prispevkov, morali za liter neosvinčenega bencina odšteti okoli 1,548 evra.

Če ne bi regulirali cen dizla in bi hkrati potrošnike oprostili plačila prispevka za obnovljive vire energije in soproizvodnjo toplote in elektrike, bi morala biti njegova cena okoli 1,608 evra za liter.

Ceno kurilnega olja v primeru, da regulacije ne bi bilo, pa so izračunali v višini okoli 1,227 evra za liter. Potrošnik bi za nakup 1000 litrov plačal 1227 evrov, regulirana cena mu torej prinese 97 evrov prihranka, so sporočili.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva, 0,0994 evra za liter 95-oktanskega bencina ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

Cene bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest se bodo še naprej izračunavale na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

STA.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih