fbpx
Mestnik
Aktualno Novice Starševstvo & otroci

Ciciban in robotek

Ker šole v rednem programu ne ponujajo znanja iz področja robotike in programiranja, jim želijo ponuditi tovrstna znanja in jim s tem omogočiti, da pobližje spoznajo poklice prihodnosti. Tehnična znanja, ki jih pridobijo v mladosti imajo veliko vrednost in tudi olajšajo učenje ter spoznavanje novih tehnologij.

Industrijska robotika je smer, ki je prepoznana kot ena izmed najhitrejše rastočih panog. Slovenija je po poročilu Mednarodnega združenja robotikov v svetovnem merilu na 13. mestu po številu robotov na 10.000 zaposlenih v industriji. Razvojni center Novo mesto je leta 2017 ustanovil Center razvoja, raziskav in inovacij. Ustanovljen je bil z namenom povezovanja ustanov znanja, gospodarstva, srednješolskih izobraževalnih ustanov ter ustanov, ki skrbijo za razvoj regij. »Ker je splošno znano, da je na tem področju ogromno povpraševanja po izobraženem kadru, ki ga na trgu ni, šole pa tovrstnega izobraževanja za otroke ne ponujajo, smo se odločili, da bodoči kader vzgojimo sami in ga navdušimo za poklice prihodnosti,« pravi Marko Rudolf, vodja projektov.

Poletne delavnice robotike letos potekajo že četrto leto, in sicer na štirih lokacijah (Novo mesto, Metlika, Črnomelj in Trebnje) v šestih terminih v juliju in avgustu. Trenutno že poteka zadnji termin, in sicer v Trebnjem, od 24. 8. – 28. 8.

Delavnico obiskujejo otroci, ki jih zanimajo tehnične vsebine. Razdeljeni so v dve starostni skupini, in sicer na manjšo skupino v starosti od šest do deset let in starejšo od enajst do petnajst let.

Kaj vse se lahko naučijo?

Kot pravi Marko uporabljajo LEGO izobraževalne komplete (WEDO 2.0 za mlajšo skupino in MINDSTROM EV3 za starejšo). Otrokom predstavijo kaj so roboti, kje in kako se uporabljajo ter na kakšen način lahko robote uporabimo v vsakdanjem življenju. Tako se na delavnicah otroci naučijo robota tudi sprogramirati. Poleg LEGO kompletov uporabljajo tudi mini računalnike »microbit«, s pomočjo katerih preko senzorjev in učenjem programiranja spremljajo odzive okolja v okviru interneta. Nudijo pa tudi uporabo programskega jezika Scratch in Python, kjer ponudijo znanje samostojnega programiranja.

»Nad delavnicami so zelo navdušeni, saj lahko preko igre spoznavajo tehnične vsebine. Nekateri pri nas doživijo prvi stik z robotiko in programiranjem, prihajajo pa tudi takšni, ki so z znanjem že dobro podkovani,« pravi Marko. Poleg poletnih delavnic izvajajo tudi celoletne, ki potekajo na osnovnih šolah Dolenjske in Bele krajine kot izven šolske aktivnosti.

K.N.

 

 

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih