fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Narava & zdravje Novice

Čila Julijana jih je dopolnila 109

V Podulaki pri Velikih Laščah, v hiši pranečakove družine a v svojem gospodinjstvu, živi Julijana Zakrajšek, ki je 28. oktobra med svojimi najbližjimi upihnila 109. življenjsko svečko. Še posebej je bila vesela popoldanskega obiska župana, dr. Tadeja Malovrha.

Slavljenka je še vedno polna življenjske energije in delovna. Do upokojitve 1970 je delala kot strojna pletilja v Ljubljani. Vrnila se je v rojstno vas Oplakovo, k sestri, po njeni smrti je bila deležna velike pozornosti nečakinje, že nekaj let pa njenega sina z družino. Ni bila poročena, saj, kot je dejala, v času, ko naj bi se ljubezen porajala, to je bilo med drugo svetovno vojno, za to ni bilo prave priložnosti. Še vedno, tako kot pri stotih letih, rada zvečer pogleda televizijo, tudi radio bi poslušala, a slabše sliši. Še vedno rada bere in le takrat uporabi očala. Obožuje tudi kvačkanje in pletenje, pa sprehode, a jo malce izdaja koleno.

Zdravnika “ne pozna”

Je na tekočem o vseh dogodkih, zelo je skrbi pandemija korona virusa in se, kot je dejala, čuva, da ne bi zbolela. Na zdravnike je skoraj že pozabila, uporablja le tablete za pritisk. Pri hrani je vselej skromna. Za zajtrk in večerjo sta na mizi od nekdaj najljubša bela kava in kruh, kosilo pa ji prinesejo bližnji.

V vsem je treba biti zmeren

Ne spomni se, kdaj je na zadnje zaužila alkohol, cigaret nikoli. »V vsem je treba biti zmeren, v velikih odmerkih pa priporočam strpnost, prijaznost in dobro voljo.« Spomnila je na korenine svojih prednikov. Otrok pri hiši je bilo devet in vsi so dolgo tlačili zemljo, mama je šla med rajne pri 89-ih letih.

Po podatkih Statističnega urada Slovenije je bilo prvega januarja letos v državi 281 oseb, od tega 81 moških in 230 žensk. Najstarejši prebivalec Slovenije je star 110 let in deset mesecev, najstarejša Slovenka šteje 109 let in devet mesecev. Julijana je po teh podatkih četrta najstarejša prebivalka v državi in osma med vsemi prebivalci.

mgć

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih