fbpx
Mestnik
Krka
Aktualno Društva Gospodarstvo

Dobrodelnost med krkaši

Krkini prostovoljci so v Krkinem tednu humanosti in prostovoljstva pod sloganom Tudi dobrodelnost je del nas že desetič širili vrednote prostovoljstva, medsebojne pomoči in medgeneracijskega sodelovanja. Dobrodelne dejavnosti so potekale po vsej Sloveniji, pridružili so se tudi krkaši v 18 državah. Tudi letos so se družili s stanovalci v domovih starejših, z varovanci varstveno-delovnih centrov in učenci šol s prilagojenim programom ter z varovanci drugih ustanov. Teden so sklenili z dnevom odprtih vrat na osrednji lokaciji Krke v Novem mestu, na katerem so gostili skoraj 1800 članov Zveze društev diabetikov Slovenije.

Že skoraj sedemdeset let neposredno krepijo družbeno odgovornost in humanitarno delovanje. Veseli pa so tudi vse številčnejšega odziva na dobrodelno akcijo, s katero od leta 2012 širijo vrednote prostovoljstva.

Številne dragocene srčne zgodbe

Akcija, v kateri je v desetih letih sodelovalo več kot 10.000 Krkinih prostovoljcev, je tudi letos ponudila veliko priložnosti za dobrodelna dejanja. V minulem tednu je združilo moči blizu 1.000 Krkinih prostovoljk in prostovoljcev. Vsako leto se pridruži vse več mladih sodelavcev. Letos se je pridružilo dobrih 100 novih, vse več je tudi sodelavcev – prostovoljcev iz podjetij iz držav, kjer ima Krka svoja podjetja in predstavništva. To pot so z dobrodelnimi dejanji priskočili na pomoč v kar 18 državah: na Poljskem, Madžarskem, Češkem, Slovaškem, Hrvaškem, v Ruski federaciji, Romuniji, Bolgariji, Ukrajini, Belorusiji, Bosni in Hercegovini, Severni Makedoniji, Nemčiji, Finski, Španiji, Kirgizistanu, pa tudi v Mongoliji in Indiji.

Zbirali so oblačila, šolske, higienske in druge potrebščine za odrasle in otroke, pomagali na Rdečem križu in Karitasu in na domovih ljudi, darovali kri, pomagali starejšim v Domovih starejših občanov, preživeli čas z varovanci v različnih institucijah in zavodih, zbirali hrano za male živali in urejali zavetišča. Stanovalce domov starejših iz vse Slovenije so spremljali na sprehodih, z njimi vrtnarili, urili spomin, skupaj so telovadili ter sodelovali na ustvarjalnih delavnicah.

Pester program so letos pripravili tudi za varovance slovenskih institucij, osnovnih šol za učence s prilagojenim programom in drugih zavodov. Zanje so organizirali Pikove športne igre, si ogledali kino predstave in se družili na bazenu v Termah Krka. Razveselili so jih tudi s plesnimi in ustvarjalnimi delavnicami. Krkini prostovoljci so jim predstavili tudi svoje veščine, kot sta denimo čebelarjenje in lončarjenje. V sklopu dobrodelnega tedna pa so na Društvu za razvijanje prostovoljnega dela otrokom nudili tudi učno pomoč in tečaj prve pomoči.

Že tradicionalno so se Krkini prostovoljci tudi to pot odzvali na vabilo k darovanju krvi. Letos so v Ljubljani, Novem mestu, Krškem in Ljutomeru zbrali 62 litrov te pomembne življenjske tekočine. Krvodajalstvo tako ostaja pomemben del Krkine tradicije. Ves teden pa je na različnih lokacijah – od Novega mesta, Ljubljane, Ljutomera, Šentjerneja, Krškega pa do poslovnih enot Term Krka – potekalo tudi zbiranje oblačil, higienskih pripomočkov in drugih potrebščin. Do konca dobrodelnega tedna so jih v zbirnih prostorih na Krkinih lokacijah po vsej Sloveniji zbrali 2,5 tone. Zbrana oblačila so na Rdečem Križu in Karitasu pomagali razporejati in pripravljati za prejemnike. V njihovih centrih so pripravljali tudi osnovne živilske pakete ter razvrščali higienske pripomočke. Skupaj so pripravili 1.395 živilskih paketov. V sodelovanju z obema ustanovama pa so posameznikom pomagali tudi na domu.

Vsako leto se spomnijo tudi na živali, ki so ostale brez svojih skrbnikov. Tudi letos so zbirali hrano za mačke in pse v zavetiščih in je zbrali 163 kilogramov. Z urejanjem okolice pa so poskrbeli tudi za lepši izgled zavetišča Gmajnice v Ljubljani in Zavetišča Mala hiša Murska Sobota.

Teden so zaključili z dnevom odprtih vrat v Krki na osrednji lokaciji v Novem mestu. Obiskalo jih je blizu 1.800 članov Zveze društev diabetikov iz vse Slovenije. Zanje so organizirali ogled sodobnega obrata za proizvodnjo trdnih oblik zdravil Notol 2.

Udeležencem so spregovorili tudi člani Krkine uprave: predsednik uprave in generalni direktor Jože Colarič ter član uprave in direktor Razvoja in proizvodnje zdravil dr. Aleš Rotar in član uprave David Bratož. Pripravili so jim poučna predavanja, kjer so dobili številne nasvete o skrbi za zdravje, izmerili pa so si lahko tudi vrednosti krvnega tlaka in holesterola v krvi.


Vodilo letošnjega Krkinega tedna humanosti in prostovoljstva »Rad sem Krkin prostovoljec« izraža njihovo pripravljenost pomagati, kjer in kakor je mogoče. V desetih letih so se številni sodelavci v dobrodelnih dejanjih še bolj povezali. Različne generacije krkašev spletajo nevidne vezi, ki so temelj solidarnosti in dobrih medčloveških odnosov.

(sg)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih