fbpx
Mestnik
Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična.
Aktualno Novice Starševstvo & otroci

Drugačne priprave na vrtec

V vrtcih letos priprave na novo vrtčevsko leto potekajo drugače kot kadarkoli prej. Delo organizirajo sproti, kot jim priporočajo NJIZ, vendar bo vseh priporočil težko izvesti.

Kot je za STA povedala predsednica Združenja ravnateljev vrtcev Slovenije se na novo vrtčevsko leto pripravljajo že vso poletje. Večjih neznank nimajo, saj so določene ukrepe izvajali že pred epidemijo kot je naprimer umivanje rok.

Iz novomeškega vrtca Ciciban so povedali, da pri njih osnovno vodilo ostaja še vedno, da v vrtec prihjajo samo zdravi otroci. Novost letos je, da pred ponovnim prihodom otroka v vrtec morajo prinesti podpisano izjavo. Če pa otrok zboli v vrtcu, bodo poklicali starše ter otroka izolirail od ostalih.

Kako pa je glede uvajanja?

Letošnje uvajanje so razdelili v dve skupine. “Med eno in drugo skupino staršev z otroki znotraj istega oddelka bo časovni presledek namenjen zračenju, razkuževanju in ostalim higienskim ukrepom,” pravijo iz Cicibana. Novost je, da otroka lahko uvaja samo en od staršev, in sicer mora nositi masko v prostoru. Kot so nam sporočili iz drugih vrtcev imajo novosti še glede igrač “ninic”, ki jih otroci lahko prinesejo v vrtec, vendar jih potem dobijo nazaj domov in tako morajo starši sami poskrbeti za higieno igrač. V mnogih vrtcih so odpovedali tudi predstave in izlete , ki jih izvajajo zunanji izvajalci.

Uvajanje s starši v oddelku bo potekalo dva dneva po predhodno dogovorjenem urniku. Med eno in drugo skupino staršev z otroki znotraj istega oddelka bo časovni presledek namenjen zračenju, razkuževanji in ostalim higienskim ukrepom.

Vrtec bo otroka uvajal le eden od staršev upoštevajoč vse higienske predpise (razkuževanje, maska). V času prisotnosti staršev bosta tudi strokovni delavki v oddelku nosili maske.

Prilagajali se bomo otrokom, ki bodo izkazovali večje stiske in po potrebi podaljšali prisotnost starša v oddelku. Predvsem stavimo na dobro komunikacijo med starši in vzgojitelji. Že vrsto let imamo prakso, da starše pokličemo ko ocenimo, da za otroka v oddelku postaja preveč stresno. Torej, tudi uvajanje otroka brez starša v oddelku poteka dnevno le krajši čas– le toliko kolikor otrok še zmore brez večjega stresa.

Kot vsako leto se bomo potrudili, da bo uvajanje potekalo čimbolj empatično in prijazno za otroke, starše in vzgojitelje.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih