fbpx
Mestnik
Gal Glivar in Srečko Glivar. Foto: Sportida.
Aktualno Intervju Šport

Družina Glivar diha s kolesarstvom

Slovenci radi rečemo, da smo športni narod in se pohvalimo z uspehi naših vrhunskih športnikov. Od leta 2020 obeležujemo dan slovenskega športa, in sicer 23. septembra, ko bodo po vsej državi vabili k vsem oblikam športne vadbe.

Športnike vsako leto nagradijo tudi občine. V Novem mestu so v zadnjih 35 letih kar 17-krat za najboljšega razglasili kolesarja in tako je bilo tudi v začetku letošnjega leta, ko je naziv najboljšega novomeškega športnika pripadel Galu Glivarju.

Kolesarstvo ima v genih

20-letnik je sin Srečka Glivarja, ki je bil v osemdesetih in v začetku devetdesetih let eden najboljših slovenskih kolesarjev. Bil je državni reprezentant, jugoslovanski državni prvak na cestni dirki, zmagovalec Vršiča in hkrati drugouvrščeni na prvi dirki Po Sloveniji leta 1993. Ko se s Srečkom ozreva nazaj, pove, da so le redki športniki, ki so po karieri povsem zadovoljni s tem, kar so dosegli: »Ko gledaš za nazaj, se zavedaš veliko neizkoriščenih priložnosti in koliko nepotrebnih napak si naredil. Cela vrsta mojih vrstnikov, ki smo enakovredno tekmovali pri mladincih in mlajših članih, je odšla med poklicne kolesarje, meni žal zaradi sistema bivše države ni uspelo.«

Srečko Glivar je bil eden najboljših slovenskih kolesarjev.

Oče ni njegov največji vzornik

»Moj največji vzornik je Jani Brajkovič,« pove Gal in nadaljuje: »Iz novomeškega kluba se je prebil do takrat najboljše ekipe na svetu in bil več let najboljši slovenski kolesar. Bil je vzor moji generaciji. Tudi po končani karieri se je znal postaviti na noge in začel novo, uspešno poglavje v življenju. Vsako tekmo imam nek cilj, ki si ga zadam in se mu poskušam približati ali pa ga celo premagati. Vsakič seveda ne gre,« je realen mlad Novomeščan, ki je z letošnjo sezono zaenkrat zadovoljen, čeprav ni manjkalo padcev in poškodb. »To je sestavni del kolesarstva in težko bi našli kolesarja, ki odpelje sezono brez težav,« pravi Gal, ki se raje osredotoča na lepe rezultate in na preostanek sezone, ko ga čaka še nekaj pomembnih tekem.

Mladi Gal je nanizal že nešteto odličnih rezultatov. Foto: Mario Stiehl.

Življenje podreja kolesarstvu

Gal Glivar je letos že drugič nastopil na dirki Po Sloveniji, v kategoriji do 23 let je bil s četrtim mestom najboljši Slovenec. Ob odličnih kolesarskih dosežkih je zaključil srednješolsko izobraževanje in trenutno vse življenjske cilje podreja kolesarstvu, ki bo torej imelo prednost pred študijem.

»Novomeščani smo dobra klapa«

Gal nastopa v dresu novomeškega kluba Adria Mobil, Srečko pa je trener otrok do petnajstega leta. »Težko je prepoznati dobrega kolesarja, ki bo tekmoval na dolgi rok. Moja naloga je, da otroke učim in jih navdušim za ta šport, kajti šele po puberteti se pokaže kdo je iz pravega testa,« nam pove Srečko, ki pravi, da je kolesarstvo s Primožem Rogličem in Tadejem Pogačarjem pridobilo na prepoznavnosti in s tem je večje tudi zanimanje otrok za ta šport. »Ne gre za masovno vpisovanje otrok v kolesarske klube kot si morda kdo predstavlja. Zavedati se morate, da smo kadrovsko omejeni, in da se večina treningov odvija na cesti v prometu, kar zahteva dobro organizacijo in logistiko.« Srečko pravi, da se z leti otroci zelo spreminjajo: »Motiv, da začnejo kolesariti je največkrat drugačen kot je bil v mojih letih. Težko bi koga izpostavil, še težje ocenil potencial. Pot do zvezd je trnova in prebijejo se le najboljši in najbolj vztrajni, kajti na otroke in pozneje najstnike preži veliko stranpoti.«

Vpis v klub je sicer možen skozi vse leto. Trenutno najmlajši član novomeškega kluba je star devet let. »Vse zainteresirane za vpis v klub vabimo, da se oglasijo na velodromu, javijo preko spletne strani ali socialnih medijev in vzpostavijo kontakt s trenerji,« še pove Srečko Glivar.

MZL

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih