fbpx
Mestnik
FOTO: Osebni arhiv.
Aktualno Intervju Novice

GAŠPER RIFELJ: »Življenje me lepo razvaja.«

Dolenjska kri se pretaka po njegovih žilah in, če bi moral izbirati med Ljubljano, kjer sicer trenutno živi z družino in Novim mestom, bi brez premisleka izbral slednjega. Gašper Rifelj je glasbenik, ki ga poznamo tudi iz šova Zvezde plešejo, kjer je s soplesalko Majo Geršak priplesal do 2. mesta. Maja je danes njegova življenjska sopotnica in navdih za najnovejši poletni hit »S tabo«.

Gašper, čestitke za novo pesem in videospot! Kakšni so odzivi?

Nerealno dobri! Z vsako pesmijo, ki jo izdam, dobim večji odziv. Ljudje mi pišejo, da jim je pesem všeč, veliko je predvajana po radijskih postajah, tako da je res lep odziv in sem zelo vesel, da je tako. Gre za lahkoten poletni song in ljudje so ga takoj vzeli za svojega.

Pesem si prijavil na Melodije morja in sonca, a se ni uvrstila v tekmovalni del. Je bila pa dobro sprejeta med poslušalci. Misliš, da je lahko celo bolje sprejeta kot bi bila v okviru festivala? Ljudje sploh še spremljajo festivale?

Mogoče res manj kot včasih. Še vedno je najbolj zanimiva EMA, ker ljudi zanima, kdo nas bo zastopal na Evroviziji. Melodije morja in sonca so mi všeč zaradi ambienta, avditorij z živo publiko, bend, ki igra v ozadju. Slovenska popevka ima tudi lep sloves, a se mi zdi, da so te pesmi zadnja leta res predstavljene tisti večer, potem pa jih ne slišiš več, premalo se vrtijo na radijskih postajah in posledično ne zaživijo. Fajn je biti del festivala. Če vidim, da je pesem taka, da bi bila primerna za festival, se prijavim in se bom najbrž še kdaj, morda tudi na EMO. Bi z veseljem zastopal svojo državo, če bom začutil kakšno pesem kot primerno. Verjamem, da je tudi Slovenija še lahko uspešna na izboru za pesem Evrovizije, imamo veliko dobrih izvajalcev in sem prepričan, da bo nekdo tudi presegel do sedaj za nas najboljše 7. mesto.

Ko poslušamo tvojo novo pesem, lahko sklepamo, da si trenutno res srečen …

Pozitivne ljubezenske zgodbe, o katerih pišem, seveda črpam iz najinega razmerja. Življenje me lepo razvaja, imam veliko razlogov za to, da sem srečen. Maja je odlična partnerka, ki mi nudi veliko podpore, najina otroka pa sta največ, kar se mi je v življenju zgodilo. S tem, ko sem postal oče, so se mi tudi v karieri stvari na novo postavile.

Kako pa gre kombiniranje vajinih karier in zasebnega življenja?

Predvsem sva zelo organizirana. Vedno me je bilo strah, ker sem iz okolice dobival občutek, da je tvojega življenja konec, ko imaš enkrat otroke. A zdaj vidim, da temu ni tako. Je drugače, bolj si moraš organizirati čas, ampak predvsem zato, ker si želim čim več časa preživeti z družino. Svojih sanj nisem dal na stranski tir. Ena najpomembnejših stvari, ki bi jih rad predal otrokom, je to zavedanje, da je pomembno, da poskrbiš zase, da slediš temu, kar te izpopolnjuje.

Koliko sta otroka vpeta v vajino delo? Brin že kaj pokaže, kaj mu je ljubše – petje ali ples?

Fran je res še premajhen (v avgustu bo star pet mesecev, op. a.), pri njem zaenkrat dobivamo le nasmeške. Brin pa je navdušen nad mojo glasbeno sobo, v kateri imam klavir, s katerim se lahko zamoti za celo popoldne. Na steni imava vsak svojo kitaro, moja večja in njegova manjša, kar se mu zelo dobro zdi. Zelo rad poje. Smo bili na morju, je hodil okrog in pel »mi se imamo radi … «, veliko poslušamo Čuke. Ob tem, ko poje, pa tudi že pleše, tako da nekaj je na tem, kri ni voda (smeh). Zelo lepo ga je spremljati, kako se razvija. Je tudi že bil na nekaj mojih koncertih in zelo uživa. Fascinantno mu je, ko me gleda na televiziji in bi posnetke gledal znova in znova. Sem bil pa zadnjič gost na televizijski oddaji, ki se je snemala v naprej in sva jo gledala skupaj, pa mu ni bilo čisto jasno, kako sem lahko naenkrat na dveh koncih (smeh).

Zdaj, ko imaš otroke, obstaja možnost, da tudi tebe zanese v svet otroških pesmic?

Ko se je Brin rodil, sva s prijateljico Evo Klinc, ki mi je pisala besedila, res prišla na idejo, da posnamem album otroških pesmi. Takrat sem posnel lepo uspavanko, ki sem jo posvetil Brinu, a se ta zgodba potem nekako ni odvila. Mogoče enkrat. A zdaj, ko jih več poslušam z Brinom, moram reči, da Čuki to zelo dobro delajo.

Začetek poletja je bil deloven zaradi predstavitve nove pesmi. Bo čas tudi za dopust?

Junija smo že bili na krajšem oddihu z avtodomom. Z leti mi narava vedno več pomeni, zato mi je bilo kampiranje zelo všeč. Cel dan smo bili zunaj, spoznali veliko novih ljudi, otroci so se družili med sabo. Za nekaj dni smo šli do babice in dedka v Piran, v avgustu pa načrtujemo še en pobeg z avtodomom. Moji vikendi so zasedeni, ker pojem na porokah in imam koncerte, zato lovimo proste dneve tekom tedna za krajše izlete.

V Novem mestu imaš Glasbeno umetniški center. Poletje je najbrž namenjeno pripravam na novo šolsko leto?

En del mojih misli je vedno pri centru, rojevajo se nove ideje. S septembrom bomo nadaljevali z vsem, kar smo zastavili že v prejšnjem letu (petje, klavir, kitara, ukulele, violina, glasbena pripravnica za otroke), dodali bomo še odrasli pevski zbor. Imamo tudi krasen tečaj risanja za otroke in odrasle. Pa seveda plesni del. Dobili bomo novo plesno dvorano. Načrtujemo tudi različne delavnice, že za september pripravljamo delavnico Umetnost dihanja, ki ne bo namenjena le pevcem. Našim pevcem in plesalcem radi omogočimo, da se lahko predstavijo publiki. V ta namen so že lani zaživeli Večeri pod žarometi, imamo različne odre po Novem mestu, kjer otroci lahko pokažejo pridobljeno znanje.

Najljubši poletni kotiček na Dolenjskem?

»Za našim glasbenim centrom je lep gozd, kjer je mir in ko pridem v Novo mesto, si velikokrat vzamem čas vsaj za kratek sprehod po gozdu, usedem se na tla in poslušam živali. To me napolni z energijo. Drugače imamo pa na Dolenjskem veliko lepih kotičkov. Otočec recimo imam rad, Trška Gora ima fantastičen razgled na mesto, rad grem tudi na Gorjance. Dolenjci imamo veliko naravnih biserov, pa tudi center mesta se zelo lepo razvija. Nadgradili so ga, da je ohranil to staro dušo, a dobil novo preobleko.«

Najljubši poletni dogodek?

»Zelo všeč mi je Festival Ljubljana, ker ima ogromno dobrih izvajalcev in projektov. V Novem mestu pa tudi lepo živijo poletni večeri na Glavnem trgu. Se mi zdi, da se kultura lepo zbuja tudi v teh naših koncih, da se delajo dobri projekti, in da tudi poletje v mestu zares živi.«

MZL

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih