fbpx
Mestnik
Politika

Dvig otroškega dodatka, štipendije in urne postavke

 Meje dohodkov za letne pravice, med katerimi je denimo otroški dodatek, in zneski otroškega dodatka, državne štipendije in dodatkov k državni štipendiji se bodo s 1. marcem uskladili za 10,3 odstotka. Takšna je bila namreč rast cen življenjskih potrebščin v lanskem letu. Nove meje dohodkov se uporabljajo od prve naslednje odločbe dalje.

Uskladile se bodo meje dohodkov za letne pravice, med katerimi so poleg otroškega dodatka tudi državna štipendija, znižano plačilo vrtca ter subvenciji malice in kosila. Nova meja za pridobitev otroških dodatkov in državne štipendije bo od 1. marca znašala povprečno 1218,08 evra mesečno na osebo. Najvišji otroški dodatek bo 162,53 evra na mesec, najvišji osnovni znesek državne štipendije pa 258,87 evra, so sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Višji zneski otroškega dodatka, državne štipendije in dodatkov k državni štipendiji bodo samodejno izplačani aprila, zato ni treba oddajati nove vloge.

Prav tako se bo s 1. marcem uskladila subvencija študentske prehrane, in sicer s 3,5 evra na 3,86 evra.

Ministrstvo poleg tega navaja, da se bosta za 10,3 odstotka uskladila denarna socialna pomoč in na podlagi povišanja osnovnega zneska minimalnega dohodka tudi prag za upravičenost do denarne socialne pomoči.

Zaradi uskladitve osnovnega zneska minimalnega dohodka se bosta s 1. aprilom ustrezno zvišala dodeljena denarna socialna pomoč in varstveni dodatek. Prav tako se bodo zvišali zneski pogrebnine, posmrtnine in izredne denarne socialne pomoči ter prag za upravičenost do denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka in posmrtnine.

Osnovni znesek minimalnega dohodka v višini 421,89 evra bo po uskladitvi znašal 465,34 evra. Največja višina varstvenega dodatka za samsko osebo, ki živi sama, pa bo znašala 218,71 evra. Pogrebnina bo po novem 930,68 evra, posmrtnina pa 465,34 evra.

Usklajeni osnovni znesek minimalnega dohodka se bo uporabljal s 1. aprilom, kar pomeni, da velja za vloge, vložene marca, oz. odločanje po uradni dolžnosti za pravice, ki potečejo marca. V primeru že dodeljene pravice do denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka se višji zneski samodejno izplačajo marca, zato ni treba oddajati nove vloge, so še navedli na ministrstvu.

STA./ML.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih