fbpx
Mestnik
Aktualno Zanimivosti & Zabava

Enostavne ideje za velikonočno ustvarjanje pirhov!

Bliža se velikonočni čas, ko velika večina poišče svojo umetniško žilico izdelovanja velikonočnih pirhov (bodisi »moderno« ali pa tisto bolj tradicionalno). Kot vsako leto pa tudi letos najdemo tisoč in eno novo tehniko barvanja velikonočnih jajčk. Najbolj osnovni predmeti postanejo glavna zvezda ustvarjanja, denimo, že z lepilnim trakom, »mini« radirko na koncu svinčnika, peno za britje in celo gobico za pomivanje posode, lahko ustvarimo čudovite »jajčne« umetnine.

Še bolj zdravi (in prisrčni) pirhki s prepeličjimi jajčki

Letos se zadeve lotite malce drugače. Si upate?
Prepeličja jajčka imajo številne zdravilne učinke, ki pomagajo bolnim, prav tako pa izboljšujejo splošno počutje pri zdravih ljudeh. Strokovnjaki za prehrano so ugotovili, da prepeličja jajca vsebujejo biološko aktivne snovi, zato je zelo dobro, da jih uživate, če ste slabokrvni, kar je najpogosteje posledica pomanjkanja železa v krvi. V njih je tudi petkrat več vitaminov, rudnin in esencialnih kislin, kot v kokošjih. Najbolj vam bo koristilo, če jih zaužijete pol ure pred zajtrkom, lahko jih surova zmešate s sokom ali mlekom. Če boste redno jedli prepeličja jajca, si lahko uredite tudi prebavo, pozdravite rano na želodcu ali celo znižate krvni pritisk.

Kakorkoli, kokošja ali prepeličja, da bodo vaša velikonočna jajčka še posebej izstopala, smo za vas izbrskali nekaj novih in enostavnih tehnik, ki prinašajo čudovite rezultate in jih lahko naredi prav vsak. Seveda iz prej omenjenih sestavin, ki jih skoraj zagotovo že imate doma.

Lepilni trak

Lepilni trak ovijemo okoli jajca v kakršnem koli vzorcu želimo. Jajce tako pomočimo v v vodi raztopljeno barvo za jajca in ga namakamo okoli 2 – 3 minute (oziroma, kakor piše v navodilih oziroma, kolikor intenzivno barvo želimo). Odlepimo lepilni trak in pirh je končan. Če želimo, postopek ponovimo z drugačnim vzorcem na istem jajcu in pomočimo v drugo barvo. Tako bomo dobili večbarven pirh.

Alkoholni fluomaster

Jajca pobarvajte v želeni barvi za jajca. Z alkoholnim fluomastrom nato ustvarite čisto svoje umetnine. Tako zelo enostavno, da vam lahko pomagajo tudi najmlajši.

Pena za britje

V posodo oziroma na pladenj nabrizgajte peno za britje. Nanjo nakapajte tekočo jedilno barvo in z zobotrebcem ustvarite nek vzorec. Jajca nato povaljajte v peni in jih pustite stati nekaj minut, da se barva prime. Jajca obrišete s papirnato brisačko in čudoviti prelivajoči vzorci vas bodo navdušili.

Ampak pozor, pirhi, barvani s pomočjo pene za britje naj vam služijo le kot okras, saj niso primerni za zaužitje.

Radirka s svinčnika

Jajce namočite v raztopljeno barvo za jajca za 2 – 3 minute (oziroma, kakor piše v navodilih oziroma, kolikor intenzivno barvo želimo). Nato ga osušimo in radirko svinčnika pomočimo v jedilno barvo. Na jajce odtisnemo krogce, lahko seveda različnih barv.

N.Š.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih