fbpx
Mestnik
Aktualno Novice Občina

Turistične table, učilnica na prostem in ekološki otok

Občina Straža in Regijski NVO center sta včeraj, 11. aprila 2022, izvedla spletno delavnico o participativnem proračunu v tej dolenjski občini, za katerega nameravajo tudi letos nameniti 20.000 evrov proračunskih sredstev. Med razpravo so zbrali že prve predloge občanov, in sicer bi radi s tem denarjem postavili turistične oznake za (novo) Dularjevo pot, ob OŠ Vavta vas bi lahko zaživela učilnica na prostem, nekje pa bi uredili tudi ekološki otok.

Zbrane je uvodoma nagovorila vodja Regijskega NVO centra Maja Žunič Fabjančič, ki je med drugim dejala, da stičišče nevladnih organizacij nudi podporo vsem občinam v regiji, ki želijo vpeljati ali izboljšati izvedbe participativnih proračunov kot enega od načinov neposrednega vključevanja občanov in občank v odločanje o porabi dela občinskega proračuna.

V. d. direktorice občinske uprave Polona Špelko Krštinc je dejala, da njihova občina tretje leto zapored v ta namen predvideva 20 tisočakov, v primerjavi z minulimi pozivi pa so na pobudo Regijskega NVO centra letos dvignili sredstva, namenjena posamičnemu predlogu. Ta mora biti (skupaj z DDV) po novem vreden od 5.000 do 20.000 evrov. »Želimo zbrati predloge iz različnih koncev občine, ne le iz Straže. Imamo 11 vasi in iz vsake bi bil dobrodošel vsaj en predlog. V nadaljevanju bo komisija vse predloge pregledala, če ustrezajo merilom poziva. Če bo teh več, kot je na voljo sredstev, pa bo predvidoma v mesecu maju sledilo glasovanje, katerega izvesti še v letošnjem letu,« je povedala.

V nadaljevanju je strokovnjakinja za participativen proračun Alenka Blazinšek Domenis, sicer direktorica Zavoda Nefiks in koordinatorica Stičišča Središče, ki je pomagala pri izvedbi in izboljšanju tovrstnih proračunov v občinah Ajdovščina, Škofja Loka, Slovenj Gradec idr., predstavila pogoje in merila straškega poziva. Po njenih besedah ima participativen proračun širši pomen, kot so zgolj dobre ideje za razvoj kraja, saj običajno sproži proces vključevanja javnosti v odločanje znotraj lokalne skupnosti, poveže krajane in sosede v skupnem razmisleku o prihodnosti in veča zaupanje v delovanje občine. Izvaja ga okoli 30 občin v Sloveniji in to število se veča, zato je predstavila tudi primere dobrih praks iz drugih koncev Slovenije.

»Vaša občina je postavila merila in projekti, ki pridejo skozi ta merila, se morajo uvrstiti na glasovanje. Tisti, ki bodo izglasovani, pa se morajo uresničiti, kar na koncu izvede občina in ne predlagatelji, to je razlika med participativnim proračunom in običajnimi občinskimi razpisi. V primeru Straže to pomeni, da lahko letos glede na razpoložljiva sredstva in merila poziva izvedete vsaj enega ali največ štiri predloge,« je dejala in orisala glavne omejitve iz poziva, ki je sicer dostopen na spletnih straneh straške občine.

Predlog, ki ga morajo občani na posebnem obrazcu oddati do konca tega meseca, tj. 30. aprila 2022, mora izpolnjevati osem meril: prispevati k uresničevanju javnega interesa in se izvajati na območju Občine Straža; je takšne narave, da ga bo občinska uprava lahko izpeljala v okviru občinskih zmogljivosti in zakonskih pristojnosti; ni uvrščen v proračun oz. NRP in ne ustreza pogojem za nepovratna finančna sredstva, ki jih predlagatelji lahko pridobijo iz drugih javnih razpisov Občine Straža; v preteklosti še ni bil sofinanciran iz občinskega proračuna; je skladen z zakonodajo in veljavnimi občinskimi akti; finančno ovrednoten med 5.000 in 20.000 evri (z DDV); bo izveden na javnih površinah v lasti Občine Straža in je časovno izvedljiv v letošnjem letu.

Medtem za same predlagatelje veljata dve merili: to so lahko posamezni občani ali občanke (ali skupina občank/občanov) s stalnim bivališčem v Občini Straža, ki do dne oddaje pobude dopolnijo 15 let; v projektnem predlogu ne smejo nastopati kot izvajalec (ne kot fizična oseba, ne kot lastnik izvajalca, ne kot oseba, udeležena v poslovodstvu izvajalca).

»Mogoče se vam ta hip zdi pet ali 20 tisočakov veliko. A tudi sama sem bila presenečena, da npr. začrtanje nekega prehoda za pešce lahko stane 11 tisočakov, ko v projekt vključimo vsa dovoljenja in birokracijo. Podobno je z otroškimi igrali, ki morajo biti certificirana,« je še opozorila zbrane in navrgla, da med predloge ne sodijo izgradnja bencinske črpalke ali postavitev bankomata v kraju, prav tako ne infrastrukturni projekti, kot je izgradnja kanalizacije ali pločnikov.

Glede oblikovanja predlogov občanov in občank pa je svetovala: »Postavite jasen naslov, denimo Drevored v Rumanji vasi ali Vodnjak v središču Straže, ne pa recimo Kapljica vode. Jasen naslov vam bo koristil v primeru glasovanja, prav tako krajši opis vašega predloga. V daljšem opisu natančneje orišite svoj predlog občini, kako ste si vse skupaj zamislili in koliko naj bi to stalo. Če le lahko, predložite tudi kakšen zbrani predračun, ki naj se glasi na občino, lahko tudi skico vašega predloga. Po mojih izkušnjah največkrat ‘odpadejo’ predlogi, ki so na koncu predragi glede na merila.«

Ob koncu delavnice so udeleženci z njo in v.d. direktorice OU razpravljali o svojih zamislih, kot je denimo postavitev turističnih tabel ob novi sprehajalni poti, ki je lani zaživela v sklopu Dularjevih dni v izvedbi KUD Straža. Učitelji in učiteljice OŠ Vavta vas so med epidemijo spoznali, kako koristen in dobrodošel je pouk na prostem, zato želijo postaviti klopi, mize in nadstrešek, da bi lahko to izvajali večkrat. Občan, ki je v okviru lanskega participativnega proračuna v sodelovanju z Urbanko naredil predlog urejanja ekoloških otokov v Gradiški ulici, pa bo med nekaj novimi zamislimi prijavil vsaj eno, ki jo želi realizirati še letos.

Se vam je porodila kakšna zamisel za razvoj vašega kraja? Kot omenjeno, je poziv odprt do konca tega meseca. Kako pravilno oblikovati in oddati predlog, pa vam lahko pomagajo tako na Občini Straža kot v Regijskem NVO centru.

Mirjana Martinović, regijski NVO center – stičišče nevladnih organizacij JV Slovenije

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih