fbpx
Mestnik
FOTO: Unsplash.
Aktualno Narava & zdravje Novice

Maske niso več obvezno, ostajajo priporočene

Vlada je na včerajšnji seji odločila, da maske v zaprtih prostorih niso več obvezne. Izjema velja za zdravstvene ustanove, domove za starejše in socialno varstvene zavode. So pa maske v zaprtih prostorih še vedno priporočene.

Predlog je podala strokovna skupina za covid-19 pod vodstvom Mateje Logar, v kateri so odpravo obveznega nošenja zaščitnih mask v zaprtih prostorih predvideli, ko bi se na intenzivnih oddelkih sedem zaporednih dni zaradi covida-19 zdravilo manj kot 35 bolnikov. Glede na podatke ministrstva za zdravje je ta kriterij izpolnjen več dni.

Skupina je zato predlagala, da zaščitne obrazne maske v zaprtih javnih prostorih ostajajo kot priporočilo, niso pa več obvezne. V primeru, da ni možno zagotavljati medosebne varnostne razdalje 1,5 metra v zaprtih javnih prostorih, strokovna skupina prav tako priporoča nošenje zaščitnih obraznih mask.

FOTO: Unspash.

Ostajajo izjeme

Izjeme od odprave obvezne nošnje mask so, kot omenjeno, zdravstvene ustanove, domovi starejših občanov ter socialno-varstveni zavodi, kjer na predlog stroke v veljavi ostaja tudi izpolnjevanje pogoja PCT za zaposlene, uporabnike in obiskovalce. Ni pa izpolnjevanje tega pogoja več potrebno v zavodih za prestajanje kazni, zaporih in prevzgojnih domovih. Od danes poleg tega ne velja več tudi ukrep vzdrževanja medosebne razdalje, poroča STA.

Med valovi epidemije covida-19 je vlada sicer večkrat spreminjala pravila glede obveznega nošenja zaščitnih mask, a je obveznost njihovega nošenja vsaj v zaprtih javnih prostorih veljala večji del epidemije.

Infektologinja Bojana Beović in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek sta zaščitne maske ta teden izpostavila kot enega ključnih ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije. Kot sta dejala, bi bila slika v preteklih epidemičnih valovih brez mask veliko slabša.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih