fbpx
Mestnik
Aktualno Novice Občina

Evropski teden mobilnosti: »IZBERI ČISTEJŠI NAČIN PREVOZA«

Tudi letos se bo Mestna občina Novo mesto pridružila Evropskemu tednu mobilnosti, ki bo potekal od 16. do 22. septembra. Načrtujejo številne aktivnosti z namenom spodbujanja spremembe mobilnostih navad, uvedbe in promocije trajnostnih prometnih ukrepov. V času projekta bo možna brezplačna vožnja z mestnimi avtobusi.

Letos je v ospredju mobilnost z manj onesnaževanja, zato se letošnji slogan glasi »Izberi čistejši načina prevoza«. Aktivnosti so razdeljene na tri glavne sklope, in sicer Pešbus, Park (irni) dan in Vključevanje lokalnega gospodarstva v promocijske aktivnosti ETM 2020. Kampanja »S kolesom ali peš v službo«, ki predstavlja letošnjo novost in bo potekala od 14. do 25 septembra, so k sodelovanju povabili podjetja v MO Novo mesto.

“Pešbus” že četrto leto zapored

»Pešbus« bo potekal že četrto leto zapored od 16. do 22. septembra. Osnovne šole Grm, Drska in Otočec so svojo udeležbo že potrdile. Otrokom se bodo pri pešačenju v šolo pridružili prepoznavni novomeški športniki in prostovoljci Društva za razvijanje prostovoljnega dela. »Park(irni) dan v sodelovanju z društvom Est=tika se letos glasi Skupni prostor, v okviru katerega bodo potekale tri delavnice na temo trajnostne mobilnosti in številne dogodke na treh parkirnih prostorih, na prometnem križišču vhoda v staro mestno jedro, v sodelovanju z drugimi lokalnimi nevladnimi organizacijami. Potekale bodo številne različne dejavnosti, od organiziranega pohoda, ki ga bo organiziralo Pohodniško društvo Novo mesto, kolesarski izlet za starejše s kolesi GoNm, Literarni natečaj za osnovnošolce in Dan odprtih likovnih ateljejev itd.

Pred začetkom Evropskega tedna mobilnosti načrtujejo tudi novinarsko konferenco, kjer bo med drugimi predstavljen sistem za izposojo koles GoNm – v treh letih se je razširil na 15 postaj s kar 75 kolesi, od tega pa je 46 električnih. Med drugimi bodo na konferenci poudarili tudi nadgradnjo brezplačnega sistema prevozov na klic Rudi, z vozilom na električni pogon Leon, ki občane prevaža po opravkih v mestnem središču. Vsem obiskovalcem konference bosta na voljo nova turistična zemljevida, ki vključujeta pešpoti in kolesarske poti Novega mesta.

“Dan brez avtomobila”

Na zaključni dan, 22. septembra, bo potekal dogodek »Dan brez avtomobila«. Potekale bodo številne animacijske naprave, tekmovanja v kolesarskih veščinah, nagradne igre, izobraževalne delavnice. V času projekta pa bodo številni gostinski ponudniki v mestnem jedru ter športne trgovine, društva, klubi, organizacije nudile ugodnosti.

“V kolikor se bodo ukrepi zaostrili, si pridružujemo pravico do spremembe programa in aktivnosti,” dodajajo pristojni iz Mestne občine Novo mesto.

K.N.

 

 

 

 

 

 

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih