fbpx
Mestnik
Soustanovitelja Festivala novomeško poletja Anja Pavlin in Igor Ilič. (Foto: Alan Orlič)
Aktualno Dogodki Kultura Novice

Festival novomeško poletje: Festival otvorili intimno, a zato nič manj slavnostno

Do zadnjega trenutka ustanovitelji Festivala novomeško poletje niso vedeli, če ga bodo sploh speljali. In zgodilo se je. Otvorili so ga intimno, a zato nič manj slavnostno. V parku rastoče knjige sta nastopila dvojec Jurski park – Jure Tori in Jure Longyka, ki sta zasnovala glasbeno – govorno predstavo, ljubezenski spoj besede in glasbe. “Občutki so bili čudoviti, saj se je ideja o Festivalu novomeško poletje, ki je rasla in rasla v najinih glavah materializirala, uresničila. Sploh v teh časih, ko s soustanoviteljem Igorjem Ilićem do zadnjega trenutka nisva vedela, ali bomo festival sploh speljali,” pove soustanoviteljica Anja Pavlin.

Festival sta otvorila Jure Tori in Jure Longyka.(Foto: Alan Orlič)

Ljudje so pogrešali živo koncertno izkušnjo

Interakcija med publiko in nastopajočimi teče v obe smeri.

Anja pravi, da so z obiskanostjo zelo zadovoljni. “Ljudje so seveda pogrešali živo koncertno izkušnjo pa tudi druženje, ki je tudi zelo pomemben del te izkušnje,” pravi. Na drugem večeru festivala, kjer sta nastopila Daniel Vezoja trio in Bort Ross in Nomadi, je Trdinova dvorana pokala po šivih od energije. “Tako lepo je bilo spet slišati bučen aplavz, videti nasmeh na obrazih obiskovalcev, tisto pričakovanje pred koncertom in po njem izmenjavanje vtisov,” pravi.

Težave s pokrovitelji, a jim je na koncu uspelo

Organizatorja festivala Anja Pavlin in Igor Ilić sta imela na začetku težave s pokrovitelji. “Pokrovitelje, ki sva jih kontaktirala so bili zaradi situacije razumljivo zadržani, vendar so nam na koncu zaupali in nam je uspelo,” pravi Anja. Brez pokroviteljev, partnerjev in podpornikov festivala letos ne bi bilo. “V Novem mestu oziroma si želiva, da bi se v prihodnjih letih še bolj povezali, sodelovali. Hvala Mestni občini Novo mesto, Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto, KC Janeza Trdine, Zavodu Novo mesto, Javnemu skladu za kulturne dejavnosti Novo mesto.” Anja upa, da bo zdaj, ko so jih potencialni pokrovitelji že malo spoznali, naslednje leto lažje, saj je vizija Festivala novomeško poletje, da postane tradicionalen, vsako leto bogatejši. “To se več kot spodobi za mesto, ki je rodilo številne legendarne glasbene zasedbe in se mu dogaja vse bolj odmevni novi novomeški val glasbe, zato bo bienalno znotraj Festivala novomeško poletje naslednje leto potekal tudi Festival nove novomeške glasbe.

Dogajanje tudi v avgustu

Vrhunec večera 28. avgusta Društvo mrtvih pesnikov.

V avgustu bosta na Festivalu potekala dva večja koncerta: 21. avgusta DAN D – TIHO v atriju grmskega grada, za finale pa se bodo Izštekani z Juretom Longyko iz Ljubljanskega studia prvič podali v Novo mesto. 28. avgusta pa bodo na Glavnem trgu nastopili Društvo mrtvih pesnikov.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih