fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice Zanimivosti & Zabava

Poletna dilema: Kako izbrati sončna očala?

Dober vid igra pomembno vlogo, še posebno v vročih poletnih mesecih, ko sončna očala postanejo nepogrešljiv modni dodatek. A sončna očala so veliko več od tega. Ščitijo naše oči pred močno sončno svetlobo, blažijo utrujenost in glavobole, dajejo pa tudi piko na i našemu videzu in stilu ter omogočajo, da uživamo v jasnem pogledu. Vse to seveda pod pogojem, da izberemo očala, ki nam odgovarjajo.

Izbira pravih sončnih očal nikakor ni preprosta. Pogosto se znajdemo pred širokim izborom in se lotimo brezglavega iskanja in pomerjanja, dokler ne najdemo pravih ali celo obupamo.

OBLIKA OBRAZA

Oblika obraza pomembno vpliva na izbiro okvirja in vaš videz. Očala morajo poudariti in izpostaviti najlepše linije vašega obraza, zato je pomembno, da se doseže kontrast med obliko okvirja in obliko obraza. Velikost okvirja mora biti proporcionalna: manjši okvir za manjši obraz ter večji okvir za večji obraz.

 • Ovalna oblika
  Ovalen obraz ponuja ogromno možnosti izbire okvirja, saj lahko nosite skoraj vsak model. Izogibajte se le prevelikim okvirjem, ki pokrivajo več kot polovico obraza.
 • Okrogla oblika
  Okroglemu obrazu se prilegajo pravokotni ali kvadratni okvirji s poudarjenimi vogali. Če želite, da je vaš obraz videti daljši, je potrebno izbrati tanjši okvir. Predvsem pa se izogibajte očalom brez okvirja, okroglim in majhnim okvirjem, ki še bolj poudarijo okrogel obraz.
 • Kvadratna oblika
  Obrazu z bolj ravnimi linijami najbolj pristajajo okvirji okroglih in ovalnih oblik. Izogibajte se modelom pravokotnih oblik, okvirji pa naj bodo tanki. Priporočljivi so tudi okvirji v kremnih barvah, ki omehčajo ostre obrazne poteze.
 • Oblika srca
 • Za to obliko obraza so bolj primerni okvirji, ki se širijo proti dnu, torej širši po čelu. Izbrati je potrebno tudi tanjši okvir ali očala brez vidnega okvirja, ki izboljšujejo simetrijo obraza. Izogibajte se okvirjem, ki imajo okrašen vrh in priponkam.

Zlasti pomembno je, da se vam očala dobro usedejo na nosu. To lahko preverite tako, da si potem, ko si nadenete očala, nasmejite. Prava so tista, katera vam ličnice ne privzdigujejo. Preverite tudi ročke očal, ki se ne smejo raztezati navzven, temveč morajo stati ravno na obrazu.

BARVA OKVIRJA naj se poleg barvi oči in las ujema tudi s podtonom vaše kože!

 • Topel podton kože (rumena, bronasta, zlata podlaga kože)
  Najboljši predlogi so okvirji v rjavkasti, zlati, bež ter olivno zeleni barvi.
 • Hladen podton kože (rožnata, modra podlaga kože)
  Najboljše barve okvirja za hladen podton kože so srebrna, črna, vijolična in siva.

BARVA STEKEL igra pomembno vlogo pri sami prepustnosti svetlobe do oči, zato bodite pozorni na nekaj pomembnih stvari:

 • Siva barva znižuje kontrast, vendar ne popači barv.
 • Rjava in jantar znižujeta bleščanje, vendar popačita barve veliko bolj kot siva.
 • Rumena barva bolje preprečuje lesk kot rjava. Vid je bolj oster, a so barve veliko bolj popačene.
 • Zelena preprečuje bleščanje in pomaga filtrirati modro svetlobo. Omogoča dober kontrast in vidljivost.
 • Roza obarvana stekla za očala nudijo zelo dober kontrast zlasti, če ste navdušeni nad vodnimi športi in ostalimi aktivnostmi na prostem.

UV ZAŠČITA

V Sloveniji boste težko našli očala brez osnovne UV zaščite, saj jo zahteva zakonodaja, vsa očala pa morajo biti označena s certifikatom CE. Kljub temu sončna očala iz supermarketa niso nujno dovolj kakovostna za vaše oči. Sončna očala morajo nuditi zaščito proti ultravijoličnemu žarčenju. Preverite, da blokirajo 100% UVA in UVB žarčenja, kar dokazuje oznaka UV 400 ali 100 % UV zaščita.

V zadnjih letih se vedno bolj odločamo za nakup polariziranih stekel za sončna očala, ki preprečujejo bleščanje svetlobe, ki se odbija od gladkih predmetov, kot so voda, led, sneg, mokro cestišče … Odločitev, ali se boste za takšna stekla odločili, je povsem vaša. Priporočljivo je predvsem to, da izberete očala, ki imajo dobro zaščito proti praskam, kajti plastična stekla so temu veliko bolj podvržena kot steklena.

SONČNA OČALA ZA OTROKE? ABSOLUTNO!

Sončna očala so seveda primerna tudi za otroke. Otroško oko je še v razvoju, zato je veliko bolj občutljivo na UV svetlobo in pomembno je, da oči otrok primerno zaščitimo. Tukaj naj pridejo v poštev le kakovostna sončna očala, kupljena pri optiku, saj vam lahko nudijo zagotovilo, da ste vašemu otroku res kupili primerna in varna očala.

Stili in oblike očal se spreminjajo iz leta v leto, tako kot se spreminja moda, kljub vsemu pa bodite pri nakupu očal najbolj pozorni na njihov UV indeks. Poizkusite čim več različnih modelov, z dovoljenjem optika mogoče kar zunaj na soncu, upoštevajte zgoraj navedene nasvete in tako boste zagotovo izbrali najboljša očala zase.

Katja Koleta

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih