fbpx
Mestnik
Aktualno Kultura

FOTO IN VIDEO: 10. let Rastoče knjige obeležili z izpustom 10 golobov

10 let je minilo, odkar se je Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto projektu Rastoča knjiga. Po projektu so poimenovali park ob knjižnici, ki se imenuje Park Rastoče knjige. Knjiga je pomemben del narodne identitete in je most do znanja in kulture. Ob 180. obletnici Janeza Kranjca so postavili tudi razstavo na Glavnem trgu. Bil je eden izmed prvih tiskarjev na Dolenjskem, izdal je kar 248 monografskih in serijskih publikacij, katere so lektorirali novomeški frančiškani.

Prireditev je povezovala Carmen L. Oven, slavnostna govorca pa sta bila dr. Miklavž Komelj, vnuk Boga Komelja, dolgoletnega direktorja Knjižnice Novo mesto ter dr. Miha Japelj, eden izmed ustanovnih članov Rastoče knjige. O pomembnosti knjige je spregovoril tudi podžupan Matija Škof. Poudaril je misel, da je knjiga orožje.

Ob slovesnem dogodku so zasadili rože, ki bodo zacvetele s 37.000 cvetovi, vsak cvet je za enega Novomeščana. Nastopili so tudi Bort Ross s svojo avtorsko glasbo ter Aleksandra Pavlič ter Borut Turk iz Pihalnega orkestra Krka.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih