fbpx
Mestnik
Foto: Boštjan Pucelj
Aktualno Dogodki Društva Novice

Foto: Teden kultur napolnil Glavni trg z Žurom vseh kultur

Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto je v minulem tednu s tradicionalnim festivalom Teden kultur vnovič poskrbelo za večkulturne izvajalce in medkulturno zabavo, vključno s polnim Glavnim trgom ob petkovem Žuru vseh kultur. »Vsako leto rastemo in ponosni smo, da kljub vsemu naporu ter uram in uram prostovoljnega dela, se sodelujoča društva z veseljem vračajo in vsako s hrano in klepetom, druženjem s someščani in drugimi obiskovalci predstavi svojo kulturo,« je dejala predsednica DRPD Branka Bukovec.

Ves teden so sodelujoča društva pripravljala vse potrebno, da so se v petek stojnice šibile pod težo hrvaških, srbskih, makedonskih, albanskih, bošnjaških, žumberških, romskih, venezuelskih, ukrajinskih in slovenskih dobrot. Še več: na Glavnem trgu so bili tudi predstavniki občin iz partnerskega evropskega projekta iz Hrvaške, Italije, Bolgarije, Madžarske in Srbije.

Nadvse živahno in pestro je bilo tudi na in pred osrednjim odrom pred mestno hišo: z več plesnimi točkami so se predstavili otroci iz dnevnih centrov DRPD z Rozmanove ulice, iz Brezja in Jedinščice, ki so tudi zapeli, pa otroška in mladinska skupina Srbskega kulturnega društva, mlade plesalke Mladinskega društva Luna in Sonce, ukrajinski otroci, množico obiskovalcev je navdušila tolkalna skupina Muvaruvagruva, nastopili so folkloristi KUD Sevdah in FS Kres, plesalci društva Arabeska iz Črnomlja, zaigrala je tamburaška skupina Klasje KUD Žumberak, zapeli so gostje iz hrvaškega Zagorja … za zaključek pa so nastopili še odlični domači glasbeniki: solitska Špela Cesar, Talia in Jernej Zoran ter skupina Tretji kanu.

Obiskovalce je nagovoril tudi župan MO Novo mesto Gregor Macedoni. »Izjemno zadovoljni smo tudi z obiskom med tednom, ko smo med drugim dvakrat povsem napolnili Galerijo Dolenjskega muzeja, v sredo z novomeško premiero plesno-glasbene predstave LA PLACE. Variacije na Telo, Ritem, Glas kolektiva Diaspora in glasbenikov Harmelogic, v četrtek pa z večerom sevdalink Aide Čorbadžić in Dua Aritmija,« je še dodala Branka.

Dobro obiskani sta bili tudi otroški predstavi na Muzejskih vrtovih, ko sta nastopila kolumbijski kloven Camilo Acosta Mendozza in mokronoška lutkovna skupina Mokre tačke. Več kot 130 »bralcev« je v torek obiskalo še Živo knjižnico, ki je ponujala 13 zanimivih »knjig« oziroma odkritih pogovorov z osebami z (ne)navadnimi usodami ali osebnimi okoliščinami. Začetek festivala je v ponedeljek napolnil tako atelje kot plesno dvorano novomeške izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti z likovnima delavnicama za otroke in mladostnike ter večerno lastinskoameriško plesno delavnico.

Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, Rozmanova ulica 30, SI – 8000 Novo mesto
Tel./Faks + 386 (0)7 33 73 920, TRR: SI56 02970-0020328455, ID: 39303632, drpdnm@gmail.com, www.drpdnm.org

Letošnji festival Teden kultur so finančno podprli Mestna občina Novo mesto, Krka, tovarna zdravil, d.d., Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Ministrstvo za kulturo in Lions klub Novo mesto. Soorganizatorji so bili Dolenjski muzej, Zavod Boter in Supernova Novo mesto.

Zaposleni in prostovoljci Društva za razvijanje prostovoljnega dela, ki letos obeležuje 30- letnico delovanja, pa so že v pripravah na Otroški svet – julija bodo ves mesec otrokom ponujali ustvarjalne delavnice v Parku Rastoče knjige pri Knjižnici Mirana Jarca.

DRPD.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih