fbpx
Mestnik
Plesalka Daniela Hočevar je navdušila sonarodnjake, potomce Slovencev iz Venezuele. (Foto: Boštjan Pucelj)
Aktualno Dogodki

Teden kultur se je vrnil v polnem sijaju

V središču Novega mesta se je minuli teden od torka, 7. 6., do petka, 10. 6., odvil tradicionalni festival Teden kultur v organizaciji Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto (DRPD). V štirih dneh je festival v dolenjsko prestolnico prinesel različne koncerte in predstave ter »sejem kultur«, kar so obiskovalci pozdravili z izjemnim obiskom.

Festival je obogatil središče Novega mesta in v štirih dneh postregel z gledališko predstavo avtobiografskega gledališča ENOSMERNA VOZOVNICA v produkciji DRPD, za katero je v Knjižnici Mirana Jarca zmanjkalo sedežev, z dvema otroškima predstavama, SUPER, DA SMO RAZLIČNI in AFRIKA JE V MENI, ki si jo je ogledalo okoli 100 otrok, ter z dvema koncertoma, na katerima so se predstavili glasbeniki Boštjan Gombač in Eduardo Raon ter Duo Aritmija s pevko Jeleno Soro.

Zbrane je med drugim navdušila otroška sekcija folkloristov Srbskega kulturnega društva. (Foto: Boštjan Pucelj)

Petkov dan, ko DRPD organizira t. i. Žur vseh kultur, pa je navdušil s skoraj 100 nastopajočimi in tistimi, ki so za program poskrbeli ob stojnicah, na katerih so se letos med drugim predstavljali Ukrajinci, Bošnjaki, Žumberčani, Hrvati, Venezuelci, Albanci, Občina Hercegnovi iz Črne gore in tamkajšnja turistična organizacija, Makedonci, Srbi ter Slovenska filantropija in Turistično kulturno društvo Trškogorsko srce. Na stojnicah smo lahko okusili njihove dobrote ter se naužili njihove kulture. Na odru pa so se s plesom in igro predstavili otroci, ki popoldneve aktivno preživljajo v dnevnih centrih DRPD-ja – iz novomeškega dnevnega centra na Rozmanovi ter iz dnevnih centrov v Brezju in Jedinščici.

Poleg otrok iz DRPD-jevih dnevnih centrov so nastopili tudi plesalci Arabeske. (Foto: Boštjan Pucelj)

V skoraj peturnem programu so nastopili gosti DRPD-ja iz pobratene občine Hercegnovi, folkloristi in glasbeniki KUD Sloga, domače Folklorno društvo Kres, plesalci Plesnega društva Arabeska, Tjaša Zielkerbach band, plesalka Daniela Hočevar, skupina Zuluk iz Kolumbije, predstavil se je najbolj odštekani dolenjski vlog Vamo tamo – s tabo! S Klaro in Miroslavom, ki sta gostila novomeškega župana Gregorja Macedonija, v zadnji uri, ki je bila osredotočena na Ukrajino, pa ukrajinski otroci, ki so v maternem jeziku in v narodni noši predstavili ukrajinski melos, vse skupaj pa so podčrtali Bort Ross, Gregor Strasbergar Štras in Viktorija Hajduk. Petkovo dopoldne je popestrila še Živa knjižnica, na kateri je letos kar 14 »živim knjigam« oz. osebam z (ne)navadnimi usodami prisluhnilo več kot sto dijakov in dijakinj ter ostali obiskovalci.

 Letos so na Tednu kultur sodelovali tudi begunci iz Ukrajine, ki se na DRPD učijo slovenskega jezika in dobijo vso potrebno podporo. Spoznal jih je tudi župan MO Novo mesto Gregor Macedoni. (Foto: Boštjan Pucelj)

Novo mesto je že desetletja večkulturno mesto, in da narodi bivajo v sožitju, v veliki meri pripomoreta tudi DRPD in festival Teden kultur. To se je pokazalo tudi letos, saj so si bili obiskovalci enotni – ni pomembno, od kod prihajaš, pomembno je, kakšen človek si. Kot je dejal župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni v govoru ob zaključku Tedna kultur, vsi Novomeščani oblikujemo življenje v Novem mestu in prav je, da odpremo roke in srce za vse, ki so tu našli svoj dom.

Da smo vsi vključujoči in da sprejemamo drug drugega, se je pokazalo tudi na letošnjem Tednu kultur, ki se prihodnje leto vrača še močnejši!

Otroci so bili navdušeni nad predstavo Super, da smo različni. (Foto: Boštjan Pucelj)

Ob tem se organizatorji festivala, DRPD Novo mesto, zahvaljujejo slehernemu nastopajočemu gostu in gostji, prav vsem obiskovalcem festivala in, seveda, tudi partnerjem: Mestni občini Novo mesto, Krki, d.d., Novo mesto, Ministrstvu za kulturo, Javnemu skladu RS za kulturne dejavnosti, Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto, Zavodu Boter, LokalPatriotu in Supernovi.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih