fbpx
Mestnik
Zanimivosti & Zabava

Gibalne vaje za delavce sedečih poklicev

Poleg splošne gibalne zapostavljenosti, ki povzroča večjo možnost za razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni sodobnega časa so delavci sedečih poklicev izpostavljeni tudi specifičnim mišično-skeletnim bolečinam zaradi prisilne telesne drže in ponavljajočih gibov v omejeni amplitudi.

Ko je lokomotorni aparat (sistem mišic in kosti) dalj časa v istem položaju (primer: sedenje) oziroma deluje z omejeno amplitudo, se začne maksimalna gibljivost sklepov zmanjševati.

Pri sedečih poklicih so najbolj pogoste težave: slaba gibljivost gležnjev, slabša prožnost mišic upogibalk kolena in iztegovalk kolka, zakrčenost upogibalk kolka, bolečine v ledvenem, prsnem in vratnem predelu hrbtenice, slabša mobilnost lopatic, težave z zapestji itd..

Poleg zakrčenosti določenih mišičnih skupin, ki jih moramo sproščati pa je potrebno še dodatno krepiti mišice nog, hrbta in trupa ter poskrbeti za splošne aerobne vaje, ki imajo velik pozitivne vpliv na srčno-žilni in dihalni sistem.

Na skicah so prikazane vaje s katerimi lahko sprostimo mišice, ki so najbolj napete zaradi prisilnega položaja med sedenjem za računalnikom.

Izvedba vseh vaj vam vzame le nekaj minut. Vaje izvedite vsaj dvakrat med delovnim časom.

Pri vsaki vaji počasi pridite do skrajnega položaja, ki je prikazan in tam zadržite toliko časa kot je navedeno pod skico.

V kolikor prihaja do špikajoče bolečine, lahko spremenite položaj ali pa omejite ampliduto giba.

Izvajanje teh vaje je priporočljivo zjutraj, da sprostimo mišice, ki so bile med spanjem več ur neaktivne.

David Gole, dipl. kineziolog

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih