fbpx
Mestnik
Opazovanje ptic.
Opazovanje ptic.
Aktualno Politika

Imate radi ptice? Potem je ta novica za vas

 Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije tudi letos vabi k opazovanju ptic, ki se pozimi pojavljajo v naseljih. Kdor želi sodelovati, naj v prihodnjem tednu pol ure opazuje ter beleži vrste in število opaženih ptic. V pomoč je spletna stran ptice.si, kjer so med drugim fotografije ptic in obrazec za posredovanje podatkov.

Z akcijo Ptice okoli nas želijo spodbujati k boljšemu zavedanju narave ter spremljati, kaj se dogaja s pticami v naseljih, so sporočili iz društva.

V lanskem letu je sodelovalo 892 opazovalcev. Skupaj so opazili več kot 13.000 ptic, ki so pripadale 73 vrstam. Najštevilčnejši so bili domači vrabci, sive vrane in velike sinice.

“S primerjavo podatkov o številu ptic med različnimi leti bomo lahko sklepali, ali njihovo število v naseljih upada ali narašča. Spremembe v številu ptic pa posredno govorijo tudi o kakovosti našega okolja,” so dejali v društvu.

Akcija opazovanja ptic bo letos potekala od ponedeljka, 23. januarja, do nedelje, 29. januarja. “Enkrat v tem obdobju si izberete pol ure, ko opazujete in beležite vrste in število opaženih ptic,” so navedli in dodali, da so za pomoč pri prepoznavanju vrst pripravili letak s fotografijami ptic. Več informacij je na spletni strani ptice.si.

Sodelujoči lahko ptice opazujejo skozi okno, ob krmilnici, ali se odpravijo na sprehod okrog doma, šole ali vrtca. “Tudi če ptic v izbranem času ne boste opazili, je to za nas pomemben podatek,” so poudarili.

Opažanja pričakujejo do konca februarja, in sicer je treba podatke poslati preko spletnega obrazca, lahko pa se izpolni letak in se ga pošlje po pošti na društvo za opazovanje in proučevanje ptic.

STA./ML.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih