fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki

Jutri praznujejo ženske

Mesec marec je za nežnejši spol prav poseben mesec. V tem času namreč ženske praznujejo kar dva praznika, materinski dan in dan žena. Jutri tako sledi prvi, to je dan žena, ki ima za seboj že dolgo zgodovino in tradicijo.

Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki ga v približno 100 državah praznujejo 8. marca. Datum je v veljavi že od leta 1917, saj so se na ta dan začeli protesti v Petrogradu, iz katerih je nastala komunistična Oktobrska revolucija. Na ta dan praznujemo socialno, politično in ekonomsko enakopravnost žensk ter se spominjamo vseh njihovih dosežkov. Praznujejo ga predvsem v bivših komunističnih in socialističnih državah. V začetku so pa praznovali 19. marca, po predlogu nemške socialistke in feministke Clare Zetkin, ki se je od leta 1889 aktivno bojevala za doseg enakopravnosti žensk v družbi. Sprva so ga praznovali v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem, na slovenskih tleh pa so ga prvi začeli praznovati v Trbovljah.

Boj za enakopravnost žensk tudi v Sloveniji

Boji za enakopravnost žensk so potekali tudi v Sloveniji. V ta namen je že leta 1897 začel izhajati ženski časnik Slovenka, leto kasneje pa je bilo ustanovljeno prvo žensko društvo. Kot eno izmed najpomembnejših letnic se je zapisalo leto 1906, ko je Marija Urbas kot prva Slovenka doktorirala, in sicer iz filozofije na graški univerzi.

Ženske, stare nad 21 let, so splošno volilno pravico v Sloveniji dobile 15. maja 1920, ki jo je uvedla Slovenska Ljudska stranka. Že naslednje leto je Beograd odpravil splošno volilno pravico, zaradi česar so se pričeli boji za ponovno uveljavitev slednje. Ženske so tako dokončno dobile vso enakopravnost leta 1945. Poleg volilne pravice so leta 1974 prejele tudi pravice o svobodnem odločanju o rojstvu otrok, tri leta kasneje pa je bila uzakonjena tudi pravica vsake ženske do umetne prekinitve nosečnosti iz drugih, ne le zaradi zdravstvenih razlogov.

Kaj podariti?

Kot darilo ob dnevu žena so še vedno zelo priljubljeni prav tulipani, saj so njihovi cvetovi popolni za oblikovanje prelepih, raznobarvnih šopkov. To dokazuje tudi ponudba v cvetličarnah, kjer je v teh dneh ponudba tulipanov v izobilju.

M.K.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih