Mestnik
Foto: Moja-dolenjska.si
Featured Gospodarstvo Novice Politika

Slovenska vlada Novemu mestu odvzela kar 2.598.043 €

Hud udarec za Novomeščane, razvoj občine v prihodnjih dveh letih pod vprašajem.

Včeraj so poslanci vladajočih strank v državnem zboru potrdili proračun Republike Slovenije za prihodnji dve leti. Znano je, da so v preteklih letih poslanci sprejemali odločitve o višini zneskov, ki nikakor niso zadostovali za kritje stroškov občin. Žal se je zgodba ponovila tudi letos. Z odločitvijo o višini povprečnine za naslednji dve leti bodo namreč slovenske občine prejele kar skupno 145 milijonov manj denarja. Regija Jugovzhodne Slovenije bo tako prejela okoli 10 milijonov manj, kot bi ga lahko.

Sklep o višini povprečnine pomeni hud udarec za vse slovenske občine, med njimi tudi za Novo mesto. Kako so glasovali poslanci in poslanke, si lahko podrobneje preberete v tabeli, ki jo objavljamo spodaj. Odločitev ZA pomeni glasovanje za odobritev proračuna, ki občinam prinaša manj denarja. Poslanka Anja Bah Žibert (SDS), ki zastopa volilno enoto Novo mesto, se s predlogom ni strinjala in je glasovala proti, prav tako oba zastopnika Trebnjega, Franci Kepa (SDS) in Blaž Pavlin (Nsi). Igor Zorčič (SMC), ki predstavlja volilno enoto Brežic, se je s predvidenim proračunom strinjal in je glasoval »za«.

Foto: Moja-dolenjska.si

A kljub vsemu je zmagala večina, ki odobrava višino proračuna. Poslanci, ki so predlog podprli, prihajajo iz vrst LMŠ, SMC, SD, DeSUS, SAB in SNS, soglašala pa sta tudi oba manjšinska poslanca. Občina Novo mesto bo tako v letu 2020 prejela kar 2.598.043 € manj. Kaj bo odločitev prinesla občini in njenemu razvoju, bo pokazal čas. Dejstvo je, da bo občina z manjšim proračunom še težje vodila razvoj v smeri izboljšanja življenjskih pogojev vseh občanov in občank, manj denarja bo za izgradnjo ali obnovo izobraževalnih ustanov in vrtcev, cest, zdravstva in ostalih ključnih razvojnih sestavin, nekatere projekte pa bo nemara prisiljena ustaviti.

M. K.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih