fbpx
Mestnik
Foto: Moja-dolenjska.si
Aktualno Gospodarstvo Novice Politika

Slovenska vlada Novemu mestu odvzela kar 2.598.043 €

Hud udarec zaNovomeščane, razvoj občine v prihodnjih dveh letih pod vprašajem.

Včeraj so poslancivladajočih strank v državnem zboru potrdili proračun RepublikeSlovenije za prihodnji dve leti. Znano je, da so v preteklih letihposlanci sprejemali odločitve o višini zneskov, ki nikakor nisozadostovali za kritje stroškov občin. Žal se je zgodba ponovilatudi letos. Z odločitvijo o višini povprečnine za naslednji dveleti bodo namreč slovenske občine prejele kar skupno 145 milijonovmanj denarja. Regija Jugovzhodne Slovenije bo tako prejela okoli 10milijonov manj, kot bi ga lahko.

Sklep o višini povprečnine pomeni hud udarec za vse slovenske občine, med njimi tudi za Novo mesto. Kako so glasovali poslanci in poslanke, si lahko podrobneje preberete v tabeli, ki jo objavljamo spodaj. Odločitev ZA pomeni glasovanje za odobritev proračuna, ki občinam prinaša manj denarja. Poslanka Anja Bah Žibert (SDS), ki zastopa volilno enoto Novo mesto, se s predlogom ni strinjala in je glasovala proti, prav tako oba zastopnika Trebnjega, Franci Kepa (SDS) in Blaž Pavlin (Nsi). Igor Zorčič (SMC), ki predstavlja volilno enoto Brežic, se je s predvidenim proračunom strinjal in je glasoval »za«.

Foto: Moja-dolenjska.si

A kljub vsemu jezmagala večina, ki odobrava višino proračuna. Poslanci, ki sopredlog podprli, prihajajo iz vrst LMŠ, SMC, SD, DeSUS, SAB in SNS,soglašala pa sta tudi oba manjšinska poslanca. Občina Novo mestobo tako v letu 2020 prejela kar 2.598.043 € manj. Kaj bo odločitevprinesla občini in njenemu razvoju, bo pokazal čas. Dejstvo je, dabo občina z manjšim proračunom še težje vodila razvoj v smeriizboljšanja življenjskih pogojev vseh občanov in občank, manjdenarja bo za izgradnjo ali obnovo izobraževalnih ustanov in vrtcev,cest, zdravstva in ostalih ključnih razvojnih sestavin, nekatereprojekte pa bo nemara prisiljena ustaviti.

M. K.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih