fbpx
Mestnik
Aktualno Izlet Narava & zdravje Novice Starševstvo & otroci

KAM NA IZLET: raziskovanje narave in živali v Novem mestu in Straži

Ob raziskovanju dolenjskih krajev smo odkrili dve lokaciji, ki jih lahko izkoristite za celodnevni izlet, ali pa tam preživite le nekaj prostih ur po službi. Novih doživetij bodo predvsem veseli otroci.

Najprej smo se zapeljali na obrobje Novega mesta. V Češči vasi že več deset let deluje konjeniški klub. Doslej so obiskovalce privabljali s šolo jahanja in vrtčevskimi prireditvami, najmlajše pa vsako leto sprejmejo na konjeniški tabor. Letos bodo izvedli že 60., 61. in 62. poletni tabor za otroke, termine pa običajno zapolnijo že v januarju. Otroci v konjeniški klub prihajajo en teden, eno noč pa pri njih tudi prespijo. Skrb za konje, jahanje, spremljevalne aktivnosti (likovne in druge delavnice) in spanje na senu navdušujejo otroke od tretjega leta naprej.

V lanskem letu pa je občina Novo mesto ob konjeniškem klubu postavila otroško igrišče in tako imate še en razlog več, da jih obiščete.

KAJ LAHKO POČNETE?

Ogled živali (konji, osli, ovce), jahanje ponijev, igra na otroškem igrišču

STROŠEK IZLETA:

Brezplačno.

HRANA IN PIJAČA:

Gostinske ponudbe na lokaciji ni. Prigrizke in pijačo lahko prinesete s seboj in se okrepčate ob mizah, ki so postavljene ob otroškem igrišču.

PRIMERNO ZA OBISK Z OTROŠKIMI VOZIČKI:

Da.

PARKIRIŠČE:

Da.

DA JIH NAJDETE, V NAVIGACIJO VPIŠETE:

Konjeniški klub Češča vas, Novo mesto

Nedaleč stran, že v sosednji občini Straža pa so lansko jesen otvorili učno pot glinokopi Zalog. Uredili so jo v sklopu projekta ureditve sekundarnih biotopov na območju opuščenih glinokopov opekarne Zalog. So del območja Natura 2000 Temenica in imajo velik pomen kot življenjski prostor redkih in ogroženih rastlinskih in živalskih vrst. Čeprav območje ni veliko, lahko srečate različne ptice, dvoživke, ribe in spoznate bogato rastlinstvo.

Uredili so približno 700 metrov dolgo krožno sprehajalno pot, talne lesene opazovalnice za ptice, opazovalnico za ptice v višini treh metrov, gnezdilno steno za ptice, ureditvene otoke, preproste lesene prelive in zelene površine.

KAJ LAHKO POČNETE?

Sprehod po krožni sprehajalni poti, opazovanje živali. V bližini je Športni park Breza, kjer so postavljena otroška igrala, možno je igrati košarko, se voziti s poganjalci itd.

STROŠEK IZLETA:

Brezplačno.

HRANA IN PIJAČA:

Gostinske ponudbe na lokaciji ni.

PRIMERNO ZA OBISK Z OTROŠKIMI VOZIČKI:

Da.

PARKIRIŠČE:

Da.

DA JIH NAJDETE, V NAVIGACIJO VPIŠETE:

Športni park Breza (od tam naprej vas bodo usmerjale table)

M.Z.L.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih