fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Kultura

Knjižnica vabi na hrvaške dneve

V sklopu Hrvaških dnevov novomeška knjižnica vabi na predstavitev knjige Vedrana Sinožića z naslovom Homerov svijet na Jadranu ter odprtje razstave o življenju in delu fotografa Hinka Krapeka. Tradicionalni Hrvaški dnevi v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto v maju že vrsto let potekajo v sodelovanju z njihovo partnersko Mestno knjižnico ‘Ivan Goran Kovačić’ ter hrvaškimi društvi. V sredo, 17. maja 2023, ob 18. uri nas tako skupaj s Hrvaškim kulturnim združenjem Novo mesto vabijo na predstavitev knjige Vedrana Sinožića z naslovom Homerov svijet na Jadranu.

Homer je tokrat pred nami kot nezmotljiv geograf in neposredni očividec trojanske vojne z namenom, da njegovo prizorišče vojne ne bi bilo pozabljeno ali izbrisano iz kolektivnega spomina evropskih civilizacij. Gre za staro dilemo zgodovinarjev, pisateljev, arheologov in antropologov, pa tudi mnogih svobodomiselnih ljudi, ali je Troja zgolj plod pesnikove domišljije, ali ima tudi trdno in oprijemljivo lokacijo. Sprva je veljalo, da je sveto mesto Troja le fiktivno, danes pa velja prepričanje, da se je Troja nahajala v hrvaški Istri, Itaka pa na Kvarnerju. S knjigo tako potujemo po Olimpu in Olenskih skalah, ob reki Jardan, Alfej in Titaresij ter spoznavamo prave Homerjeve Mikene in Šparto.

V četrtek, 18. maja, ob 18. uri pa bodo v novomeški knjižnici odprli razstavo o življenju in delu fotografa Hinka Krapeka, ki je na svojem področju ustvarjanja pomembno zaznamoval tako slovenski kot tudi hrvaški prostor, saj je bil eden najbolj plodovitih fotografov svojega časa. Njegova ateljeja v Karlovcu in Mariboru sta namreč delovala vrsto let: 17 let v Karlovcu in 39 let v Mariboru, zato ga imata tako Karlovec kot Maribor za svojega najpomembnejšega fotografa druge polovice 19. stoletja. Po razstavi z naslovom Hinko Krapek – človek svojega časa bo obiskovalce popeljala avtorica razstave in istoimenske monografije muzejska svetovalka Sanda Kočevar iz Muzejev mesta Karlovec. Za glasbeno obogatitev dogodka bo poskrbela kitaristka Katja Porovne Silič, profesorica kitare in komorne igre na Akademiji za glasbo, ki bo predstavila svojo zgoščenko s skladbami, katerih avtor je Baldani RR (Ratko Zekić), hrvaški skladatelj s slovenskim naslovom.

Razstava je nastala v sodelovanju Muzejev mesta Karlovec in Mestne knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ v Karlovcu v sklopu praznovanja 185. obletnice Mestne knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ in 30. obletnice Osrednje knjižnice Slovencev na Hrvaškem. Pokrovitelj razstave je Veleposlaništvo Republike Slovenije v Zagrebu, finančno jo je podprla Karlovška županija. Organizaciji dogodka v Novem mestu pa se je pridružil tudi Hrvaški center kulture Ljubljana.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih