fbpx
Mestnik
FOTO: Unsplash.
Aktualno Gospodarstvo Kronika in policijska poročila

Ko se ljubezenska zgodba spremeni v goljufijo

Sem milijonar,” kako privlačna besedna zveza. Zadnje čase so si nekateri posamezniki milijone prislužili tudi na račun kriptovalut. Kripto svet je zato začel mamiti vse več ljudi, na drugi strani pa so se pojavili tudi posamezniki ali celo združbe, ki ljudi na poti do bogastva, vodijo za nos. Združenje bank Slovenije je v sodelovanju z Evropsko bančno federacijo, Europolom in slovensko policijo začelo javnost ozaveščati o investicijskih prevarah s kriptovalutami. Med drugim nudijo informacije o tem, kako tovrstne prevare prepoznati in kako se pred njimi zaščititi.

Zgodbe, kako je lepa, urejena ženska okoli prinesla moškega srednjih let, ga napeljala, da vstopi v kripto svet in nato poniknila, niso zgolj urbani mit.

Goljufi največkrat do potencialnih žrtev pristopijo prek družbenih omrežij ali aplikacij za zmenke. “Lahko se začne kot ljubezenska prevara, ki se hitro spremeni v naložbeno goljufijo, ki lahko pomeni resne finančne izgube za vas,” je zapisano v enem od opozoril, ki so jih pripravile omenjene institucije.

Privlačen kripto svet, ki pa ni do vseh prijazen. FOTO: Unsplash.

Lažje zaupamo znancu

Goljufi so postali pretkani. Ljudje lažje zaupamo znancu, zato v stik z žrtvijo lahko stopijo tudi pod pretvezo znanega obraza, v primeru, da jim uspe dobiti dostop do profilov prijateljev in znancev žrtve. V takem primeru pristojni svetujejo, da se s tem prijateljem oziroma znancem stopi v stik in preveri, ali je sporočilo resnično prišlo od njega.

Žrtve goljufi iščejo tudi s pomočjo oglasov na družbenih omrežjih za vlaganje v kriptovalute. Ob kliku na te oglase oseba lahko vnese svoje kontaktne podatke, goljufi pa jo nato pokličejo in poskušajo prepričati o naložbi. “O naložbi vas prepričajo s prikazovanjem nerealno visokega donosa naložb. V večini primerov boste šele po dolgem obdobju vlaganja spoznali, da denarja ni mogoče dvigniti,” opozarjajo pristojni.

Nerealne naložbe, kje je pa denar? FOTO: Unsplash.

Priložnost, ki jo ne gre zamuditi

Pri naložbah v kriptovalute je treba biti posebej previden, če gre za prikazovanje ponudbe kot akcijskega produkta, ki se kmalu izteče, in da gre za naložbeno priložnost, ki se je ne sme zamuditi. Previdnost je potrebna tudi, če se zahteva prenos zakonitih naložb v kriptovalute na alternativni kriptonaslov, ki je pod nadzorom morebitnih goljufov.

Pristojni zato poudarjajo, da je treba pred odločitvijo skrbno raziskati in preveriti ponudnika naložb v kriptovalute. Pozivajo tudi k previdnosti pri pošiljanju kriptovalute, saj po izpeljani transakciji te ni mogoče preklicati.

“Natančno se pozanimajte o pogojih nakupa in lastništvu kriptovalute. Ob nakupu kriptovalute tega ne objavljajte na družbenih omrežjih, saj lahko s tem pritegnete pozornost prevarantov,” izpostavljajo.

V primeru, da pride do prevare, je zadevo treba nemudoma prijaviti policiji, še navajajo pristojni.

STA./M.L.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih