fbpx
Mestnik
29-letnica je veselje našla v kvačkanju.
Aktualno Zanimivosti & Zabava

Ko se združita kvačka in Špela nastane KVAČKOPELA

Kvačakanje, pletenje, štrikanje in druge podobne oblike ustvarjanja, za katere je še nedolgo nazaj veljalo, da so v domeni babic in »starih tet«, so se v zadnjih letih uveljavile tudi med mlajšo generacijo. Kako se ne bi, ko pa je to opravilo – no, za nekatere služba, za mnoge pa celo poslanstvo – tako sproščujoče, terapevtsko na celotno telo in duha, da mu vsi, ki se s tem ukvarjajo pravijo kar sodobna joga. Poleg blagodejnih vplivov na ustvarjalca pa gre pri kvačkanju in podobnih »starodavnih« oblikah ustvarjanja tudi za spodbujanje že skoraj pozabljenih veščin, ki vedno bolj pridobivajo na veljavi. In tega se zaveda tudi 29-letna Špela Kolarič, po izobrazbi magistra poslovnih ved, po zanimanju pa šahistka, šahovska trenerka, šahovska sodnica, zeliščarka in »kvačkarica« iz Kočevja.

Špela je osnovno šolo obiskovala v Starem trgu ob Kolpi, srednjo šolo pa je nadaljevala na Gimnaziji Kočevje, smer ekonomski tehnik. Po končani srednji šoli je izbrala študij na Ekonomski fakulteti, kjer je leta 2016 uspešno zaključila dodiplomski študij iz smeri računovodstva, leta 2019 pa je postala tudi magistra poslovnih ved. »Po končanem študiju sem se nekaj časa iskala, nisem točno vedela ali je to služba, ki bi jo želela opravljati celo življenje. Med pripravništvom v eni izmed največjih računovodskih hiš v Sloveniji sem ugotovila, da me občutek ni varal.«

Enkrat šah, vedno šah

»Naj povem, da je moja velika strast šah. S šahom sem se začela ukvarjati že leta 2002, leta 2003 pa sem prvič postala mladinska državna prvakinja do 10 let. Letos praznujem že 20 let uspešne šahovske kariere. V teh letih sem večkrat postala mladinska državna prvakinja, trikrat sem bila članska državna prvakinja v standardnem šahu, dvakrat članska državna prvakinja v pospešenem šahu, v letu 2020 pa sem vsem nazivom dodala še naslov članske državne prvakinje v hitropoteznem šahu. Leta 2021 je bil moj vrhunec, nastop na svetovnem članskem prvenstvu v pospešenem in hitropoteznem šahu na Poljskem,« svojo že 20-letno šahovsko zgodovino opiše Špela, ki svoje šahovsko znanje predaja tudi na mlajše generacije.

S sivko do zeliščarke

S prvim »domačim« nasadom sivke se je rodila tudi strast do zeliščarstva. Ker si je želela še dodatnega znanja, je opravila enomesečno zeliščarsko izobraževanje in pridobila nacionalno poklicno kvalifikacijo za zeliščarko. »Iz sivke predelujemo sivkin hidrolat, ki je v vročih dneh odličen naravni repelent proti boju s komarji in sivkino eterično olje, ki blaži razne pike insektov. Poleg tega se pri nas najde tudi kakšen dišeč šopek ali vrečka dišeče sivke. Za sprostitev pa je odličen tudi sivkin čaj. Za domačo rabo izdelujem tudi razna sivkina mazila in kreme,« čut za tovrstne izdelke upraviči Špela.

Babica Malči za navdih

Špela pravi, da se je od nekdaj želela naučiti tudi kakšnih ročnih del. »Moja babica Malči je bila odlična »štrikarca«, zato sem želela tudi sama najprej plesti. Spomnim se, da je bil november 2021, ko sem po spletu iskala različne posnetke. Iskala, če je mogoče kašna šola pletenja. Med iskanjem sem naletela na »malo šolo kvačkanja«. Zanimivo, sem si rekla in že naslednji dan sem šla takoj kupiti kvačke.« In tako je začela z učenjem. Kvačka ji je hitro postala všeč. Prvi izdelki, ki so nastali, so bili otroški trakovi za ušesa, pa kakšen šal, obeski za ključe, elastike za lase. Ideje je iskala po spletu, v knjigah in raznih revijah. Tako je potem tudi prvič zasledila kvačkane košarice, ki so jo čisto navdušile. »Takoj sem začela z raziskovanjem, kakšno prejo potrebujem, kakšno kvačko, navodila za izdelavo … «

Najprej se je lotila trakov, šalov, obeskov za ključe.

Špela pravi, da je potrebovala nekaj mesecev, predenj je suvereno predstavila svoj prvi izdelek – kvačkano košarico. »V tem času sem testirala različne preje, kvačke, vzorce. Znova in znova sem dopolnjevala svoje spretnosti, pregledovala različne posnetke in navodila, kako izdelek narediti še boljše.« Izdelke je »na test« poslala sestri, mamici in prijateljicam in ko je dobila njihovo potrditev, je vedela, da je izdelek zares kvaliteten.

Trenutno izdeluje košarice različnih velikosti. Kvačkane košarice so odličen nadomestek plastičnim košaricam, lahko se uporabijo za organizacijo doma ali pa kot dekorativni dodatek, prav tako pa so tudi odlično darilo ob različnih priložnostih. Izdeluje tudi kvačkane podstavke za skodelice, s katerimi se lahko popestri miza, kuhinja ali kakšna polička. V zimskih časih so pa bolj aktualni razni trakovi, kape, nogavice …

Špelin najljubši izdelek je kvačkana košarica, v zadnjem času pa rada ustvari tudi copate. “Glede na to, da sem bolj umirjene narave, so mi tudi bolj všeč umirjene barve. Presenetim pa tudi s kakšno živo barvo, na primer rumena mi je sedaj med poletjem najljubša.”

Najmanj časa za izdelavo ji vzame kakšna manjša košarica, katero ustvari v tridesetih minutah. Največ časa pa trenutno porabi za copate, s katerimi se zdaj največ ukvarja, saj jih izdeluje tudi do 6 ur.

Kako začeti in kaj je najtežje?

Špela kratko in jedrnato: »Ja, samo začnite!« In res je. Danes je na spletu, v knjigah in raznih revijah veliko praktičnih primerov, veliko različnih navodil za izdelavo raznoraznih stvari. »Veliko idej lahko najdete tudi na socialnih omrežjih. Ni nujno, da gre za ustvarjanje, lahko tudi učenje tujega jezika. Samo začnite in vztrajajte. Vztrajnost je pot do uspeha,« vse, ki bi si želeli sami ustvarjati »kvačkarije« motivira Špela, ki dobro ve, da ta rek še kako drži. »Na začetku recimo tudi jaz nisem niti vedela, ali sploh prav držim kvačko, nisem vedela, kako in koliko zategniti prejo. Obstaja veliko različnih vzorcev. Kateri vzorec izbrati, kako ga narediti. Kako se berejo sheme, kaj pomeni kakšen simbol. Veliko je bilo stvari, ki sem se jih morala naučiti, da je nastal prvi izdelek,« svoje začetke opiše 29-letna kvačkarica.

Nas kmalu čaka še kakšna novost?

»Ja, trenutno se učim kvačkanja copat. Raziskujem različne vzorce in načine izdelave. Pred kratim sem izdelala tudi prvo torbico, tako, da želim izdelke razvijati tudi v tej smeri. Idej imam veliko in komaj čakam, da vam bom lahko kaj več razkrila,« se prihodnosti s kvačko v rokah veseli Špela.

N.Š.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih