fbpx
Mestnik
Narašča tudi Krka.
Aktualno

#foto, video: RDEČE OPOZORILO, naraščanje rek se bo nadaljevalo

Danes in v petek so na območju zahodne, osrednje in južne Slovenije možni dolgotrajni krajevni nalivi. Po podatkih Arsa se je reka Kolpa začela razlivati v zgornjem toku, prav tako posamezni njeni pritoki. Naraščajo tudi druge reke v zahodni in jugozahodni Sloveniji. Čez dan lahko pride do razlivanj več rek v zahodni, osrednji in južni Sloveniji.

Ob 4.57 je v naseljih Prelesje in Kot ob Kolpi, občina Črnomelj, reka Kolpa poplavila cesto ter ogroža stanovanjske objekte, gostinski lokal, gospodarska poslopja, osebna vozila ter čolne, poroča Uprava za zaščito in reševanje Republike Slovenije. Posredujejo gasilci PGD Stari trg ob Kolpi, Prelesje in Radenci.

Ob 7.32 je v naselju Učakovci voda ogrožala stanovanjski objekt. Posredujejo gasilci PGD Učakovci-Vukovci, Vinica in Zilje.

Ob 10.05 je v Radovičih v občini Metlika, narasla reka Kolpa ogrožala stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Rosalnice so postavili protipoplavne vreče.

V petek bo večina rek še naraščala, vodnatost rek bo velika. Najbolj bodo narasle reke v južni in jugovzhodni Sloveniji, tudi tam bodo možna razlivanja. Postopno upadanje rek na Agenciji RS za okolje (Arso) pričakujejo šele ob koncu tedna.

Zaradi poplav je popolna zapora cest na relacijah Petrina-Osilnica, Grgelj-Fara, Vinica-Učakovci, Kot-Sodevci in Kot-Grgelj. Zaprt je tudi mejni prehod Sodevci, poroča prometnoinformacijski center.

Povečana verjetnost zemeljskih plazov

Geološki zavod Slovenije obvešča, da bo danes in v petek zaradi napovedanih obilnejših padavin povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v večjem delu Slovenije, predvsem na območju celotne zahodne, osrednje in južne Slovenije.

Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode. V primeru pojava sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu pokličite na številko 112.

Kaj nas čaka?

Danes bo večinoma oblačno z obilnejšimi padavinami, pojavljale se bodo tudi nevihte. Manj dežja bo ob morju, kjer bo pihal okrepljen jugo. Ponekod v notranjosti bo zapihal severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 14, na jugu od 16 do 22 stopinj Celzija, napovedujejo na Arsu.

V petek bo oblačno in deževno, pojavljale se bodo nevihte z nalivi, ki bodo verjetnejše na zahodu Slovenije. Manj dežja bo na severovzhodu. Ob morju bo še pihal šibak do zmeren jugo. Jutranje temperature bodo od 7 do 12, na Primorskem okoli 14, najvišje dnevne od 12 do 19, ob morju do 21 stopinj.

Do sobote zjutraj bo dež večinoma ponehal. V soboto se bo delno razjasnilo. Več oblačnosti bo ostalo v hribovitih krajih na zahodu, kjer bo občasno še rahlo deževalo. Zapihal bo jugozahodnik. Topleje bo.

V nedeljo kaže na deloma sončno in toplo vreme z jutranjo meglo po nižinah.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih