fbpx
Mestnik
račun, denar
Aktualno Politika

Kupcu 40 evrov kazni za neprevzet račun

Zopet je začela veljati novela zakona o davčnem potrjevanju računov, s katero se nekaj več kot leto dni po ukinitvi vnovič uvaja obveznost izročanja računa kupcu za kupljeno blago oz. prejeto storitev. Potrošnikom, ki računa ne prevzamejo, ponovno grozi globa v višini 40 evrov.

Sistem davčnega potrjevanja računov je bil v Sloveniji uveden januarja 2016, ko je bilo tudi določeno, da mora davčni zavezanec za prodano blago oz. opravljeno storitev izročiti račun kupcu, ta pa ga mora zadržati neposredno po odhodu iz poslovnega prostora. Z novelo zakona o davku na dodano vrednost 22. januarja lani se je ta obveznost ukinila.

Od takrat mora zavezanec račun še vedno izdati, izročiti kupcu v papirni obliki pa le na njegovo zahtevo. Toda s tem se je ponovno odprl manevrski prostor za sivo ekonomijo, zato je vlada pripravila spremembe zakona o davčnem potrjevanju računov, s katero se pri gotovinskem poslovanju ponovno uvaja obveznost izročitve izdanega računa kupcu. Ta je lahko tako v papirni kot elektronski obliki.

Kupec mora izročeni račun prevzeti in ga zadržati ob odhodu iz poslovnega prostora zavezanca. S tem se po pojasnilih vlade pristojnim organom omogoči nadzor nad evidentiranjem dejanskega prometa zavezanca in obračunavanjem davka na dodano vrednost.

Višina globe za kupca, ki računa ne bi prevzel, je določena pri 40 evrov. Toda ta ukrep je namenjen le osveščanju, je v postopku sprejemanja novele zakona zatrjeval takratni državni sekretar na finančnem ministrstvu Tilen Božič. Za pravne osebe in samostojne podjetnike, ki računa ne bi izdali, so globe določene v razponu od 1.500 do 75.000 evrov, za njihove odgovorne osebe pa od 800 do 5.000 evrov.

STA/DB.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih