fbpx
Mestnik
Aktualno Občina

Položili so temeljni kamen za izgradnjo novih stanovanj

Danes ob 10. uri so župan Novega mesta Gregor Macedoni, direktor Stanovanjskega sklada RS Črtomir Remec in minister Simon Maljevac položili temeljni kamen v soseski Podbreznik, kjer bo zgrajenih kar 184 stanovanj, od tega 22 za starejše oziroma gibalno ovirane. Stanovanja bodo namenjena neprofitnemu najemu.

Sklad bo za naložbo prispeval 14,6 milijona evrov in novomeška občina 10,6 milijona evrov.

V Novem mestu se že okoli 10 let spopadamo s pomanjkanjem stanovanj, tako za najem kot prodajo, zato se mladi zelo pozno odselijo od staršev. Cene najema so v desetletju narasle iz 250 eur mesečnega najema za dvosobno stanovanje na 700 eur mesečnega najema prav tako za dvosobno stanovanje.

Minister Simon Maljevac, župan Gregor Macedoni in Črtomir Remec, direktor Stanovanjskega sklada Republike Slovenije.

Trenutno se za neprofitni najem oddaja devetindvajset stanovanj.

20. 3. 2023 je bil urejen gradbeni priključek, ko so pričeli z izkopom. Za oba projekta izgradnje neprofitnih najemniških stanovanj (Podbreznik in Mrzla dolina) je namenjenih kar 25 milijonov evrov. Po besedah župana Gregorja Macedonija, bodo stanovanja na voljo za vselitev proti koncu naslednjega leta.

Cene najema neprofitnega stanovanja znaša 5 evrov na kvadratni meter. Stanovanja bodo enosobna, dvosobna, trisobna in štirisobna s površino od 38 do 80 kvadratnih metrov, je še dodal direktor stanovanjskega sklada. Stanovanja bodo imela v kleti tudi pripadajoče garaže. Zgrajeni bodo trije večstanovanjski bloki. Kasneje načrtujejo tudi vrtec z dvema oddelkoma v naselju Podbreznik.

V Novem mestu želijo izgraditi še okoli 500-600 stanovanj, ki bi jih upravljal občinski stanovanjski sklad in bi bila namenjena izključno neprofitni oddaji.

Maljevac je povedal, da za gre za lokalno in državno pomemben projekt, ki je skladen z načrti ministrstva za solidarno prihodnost. Skupen cilj tako ministrstva kot stanovanjskega sklada pa je, da v državi do leta 2026 začnejo gradnjo 5000 stanovanj, in da od tega leta naprej vzpostavijo sistem, ki bo letno sposoben zgraditi 3000 stanovanj.

Izjava ministra Simona Maljevca
Izjava župana Gregorja Macedonija
Izjava Črtomirja Remca, direktorja Stanovanjskega sklada RS

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih