fbpx
Mestnik
Foto:arhiv Izpostave URSZR Novo mesto
Aktualno Dogodki Novice Zanimivosti & Zabava

Lani so v Regijskem centru Dolenjske in Bele krajine za obveščanje prejeli 37.230 klicev na številko 112

V novomeškem Regijskem centru za obveščanje so lansko leto prejeli 37.230 klicev na številko 112.

25.809 dohodnik in 11.421 odhodnih klicev. Povprečno 31 klicev na dan

Največ klicev zaradi nujne medicinske pomoči

Napogosteje občani pokličejo zaradi nujne medicinske pomoči, sledijo prijave požarov in prometnih nesreč, v katerih so poškodovani in je potrebna tudi pomoč gasilcev. Kot so nam povedali pa največ klicev v kratem časovnem obdobju beležijo ob močnejših neurjih s točko, močnim dežjem ali vetrom.

Pokrivajo območje Dolenjske in Bele krajine

V Regijskem centru za obveščanje je zaposlenih 10 javnih uslužbencev, in sicer 9 operaterjev in vodja centra. Operaterji delajo v izmenah po 12 ur. Menjava izmene je vsak dan ob 8. in 20. uri. V izmeni sta skupaj dva operaterja. Pokrivajo območje Dolenjske in Bele krajine, skupaj 15 občin.

Kako poteka delo v Regijskem centru

Najprej se ob prihodu na delo med operaterji opravi predaja izmene in seznanitev z dogodki, ki so se zgodili in o intervencijah, ki so v teku. Nato se vsak operater prijavi na svoje delovno mesto in preveri delovanje aplikacij. Sledi  sprejem klicev  na številko 112 in po potrebi ukrepanje in aktiviranje pristojnih služb in sil za zaščito, reševanje in pomoč. Klice za nujno medicinsko pomoč operater preveže neposredno v pristojni zdravstveni dom, kjer je organizirana služba nujne medicinske pomoči. Na Dolenjskem območju so to zdravstveni domovi v Novem mestu, Trebnjem, Črnomlju in Metliki. Pri požarih, prometnih nesrečah ali drugih dogodkih, kjer je potrebna pomoč gasilcev, aktivirajo gasilce. Poklicne gasilce Gasilsko reševalnega centra Novo mesto aktivirajo preko telefona, prostovoljne gasilce pa s sistemom tihega alarmiranja. Po potrebi in glede na vrsto dogodka obveščajo tudi druge službe: Komunalo, Elektro, Telekom, civilno zaščito regije in občin, reševalne enote (vodnike reševalnih psov, jamarje, potapljače, rdeč križ, tabornike, skavte in ostale, ki sodelujejo v sistemu zaščite in reševanja).

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih