fbpx
Mestnik
Aktualno Psihologija

»Lepo je biti POP študent – drugačnost nas bogati«

Na Univerzi v Novem mestu je v četrtek, 23. februarja 2023, potekal posvet “Lepo je biti POP študent – drugačnost nas bogati”, na katerem smo izpostavili pomen strpnosti, solidarnosti, enakosti, dialoga in sodelovanja v vse bolj raznoliki družbi. Obenem smo naslovili nujnost spoštovanja vseh, tudi tistih, ki se iz kakršnih koli razlogov v družbi počutijo drugačni in ranljivi, kar je prav tako bistvo projekta Prilagojene oblike pomoči karierne orientacije posebnim skupinam študentom Univerze v Novem mestu.

Gostje posveta, ki so se vsak iz svojega zornega kota dotaknili izzivov, s katerimi se soočajo mladi pri
doseganju ciljev, so bili:

 • ga. Erika Matko, vodja Urada za delo Novo mesto, Zavod RS za zaposlovanje, OS Novo mesto;
 • ga. Mateja Petric, direktorica Posvetovalnice za učence in starše Novo mesto;
 • ga. Brigita Mokbel, koordinatorica za preprečevanje nasilja v družini, Center za socialno delo
  Dolenjska in Bela krajina;
 • ga. Klavdija Giodani, svetovalna delavka iz šolske svetovalne službe na Ekonomski šoli Novo
  mesto;
 • g. Joonas Korhonen, visokošolski predavatelj in doktorski raziskovalec iz Univerze uporabnih
  znanosti Turku na Finskem;
 • doc. dr. Mojca Blažič, vodja kariernega centra Univerze v Novem mestu.

Postmoderna družba zahteva in pričakuje od mladih, da se pokažejo kot »sposobni ljudje, ki sami poskrbijo zase«. Ponujenih je veliko možnosti izbire, ki po eni strani bogatijo njihovo življenje, po drugi pa predstavljajo past. Zaradi množice ponujenih opcij je na mladih močan storilnostni pritisk, poudarjeno je načrtovanje (kariernega) uspeha.

Doc. dr. Mojca Blažič, vodja projekta, je kritično ovrednotila vse več tekmovalnosti v družbi in izpostavila svoja opažanja, da mladi (pre)pogosto izpolnjujejo želje in pričakovanja družbe, staršev, ob tem pa sami ne vedo, kaj si resnično želijo. Tudi ga. Giodani, socialna delavka z Ekonomske šole Novo mesto, opaža, da je potrebno v današnji družbi biti energičen, nenehno aktiven in opravljati več različnih opravil hkrati. Če tega ne zmoreš, si manjvreden, izrinjen. Sama se zavzema za uvedbo podporne strategije za razvoj človeka, njegovega duševnega zdravja ter socialno psihološkega razvoja v izobraževalnem sistemu na primarni in sekundarni ravni.

Ravno to omogoča aktualni projekt POP kariera študentom Univerze v Novem mestu, kjer se bo do septembra 2023 odvilo kar nekaj aktivnosti v obliki tematskih delavnic in neformalnih izobraževanj, na katerih se bo poudarilo pomen duševnega zdravja, ničelne tolerance do nasilja, enakopravnost, krepitve medsebojnih odnosov, komunikacije, razumevanje medkulturne raznolikosti in drugih. Na ta način bo Univerza v Novem mestu že v času študija in ob prehodu na trg dela v največji meri pomagala študentom pri uresničevanju kariernih ambicij.

Prisotni mladi so razgrnili mnogo točk ranljivosti, ki jih občutijo v današnji družbi. Kot največje ovire so izpostavili tiste, ki so povezane z duševnim zdravjem, kot so strah, stres, nemoč, negotovost, nizka samozavest, nasilje, ipd. Izkazalo se je, da se srečujejo tudi z ekonomskimi, socialnimi, geografskimi in drugimi ovirami.

UNM.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih