fbpx
Mestnik
Novice Narava & zdravje

MANDLJI – dostopni in posebej zdravi oreščki

Kljub temu, da oreščki dandanes niso več tako nedostopni in dragi kot pred leti, jih ljudje pogosto zaužijemo premalo. Zelo dobra izbira so mandlji, ker imajo ogromno pozitivnih vplivov na zdravje. Pogosto se jih uporablja za preprečevanje zaprtosti, bolezni dihal, srca, ožilja in diabetesa. So oreščki z visoko hranilno vrednostjo, vsebujejo veliko vitamina E, kalcija, fosforja, železa in magnezija, v njih pa najdemo tudi cink, selen, baker in niacin. V primerjavi z drugimi oreščki, so mandlji najbolj hranljivi. Jemo jih predvsem surove, veliko pa se jih uporablja tudi v ostalih jedeh, kot so solate, sladice … Tudi mandljevo olje in mleko postajata zadnje čase vse bolj priljubljena. Olje ima odlično sestavo, mleko pa ne vsebuje laktoze. Mandlji se odlično absorbirajo v krvni obtok, sploh, če jih za nekaj ur namočite v vodo.

Srce, holesterol in krvni tlak

Uživanje mandljev pomaga pri uravnavanju holesterola v krvi. Dviguje raven »dobrega« holesterola (HDL) in znižuje raven »slabega« (LDL). Vlogo pri zdravju srca imajo mnoga hranila, ki jih najdemo v mandljih. Med temi so mononenasičene maščobne kisline, beljakovine in kalij, tudi vitamin E, ki zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni srca, mineral magnezij pa preprečuje nastanek srčnega infarkta. So tudi odličen vir folne kisline, ki zmanjšuje nivo homocisteina, ki vpliva na ožanje žil zaradi nalaganja maščob.Vsi ostali minerali in vitamini pa posredno vplivajo na normalno delovanje organizma, kar se izraža tudi v krvnem tlaku.

Imunski sistem in protivnetno delovanje

Telo se preko različnih mehanizmov bori proti tujkom, prostim radikalom, kislinam in vsem drugim snovem, ki bi lahko škodile zdravju. Mandlji so odličen vir za zmanjševanje zakisljenosti telesa, manjša zakisljenost pa omogoča boljše delovanje imunskega sistema, ki se bori proti raznim infekcijam, vnetjem in boleznim. Zaradi vsebnosti maščob, se mandljev ni potrebno izogibati. Nekatere maščobe so ključne za zagotavljanje splošnega zdravja telesa. Mandlji so vir linolne in linolenske kisline, ki jih telo samo ne more sintetizirati (torej sta ti dve maščobni kislini esencialni), obe pa zmanjšujeta vnetja v telesu.

Delovanje možganov

Mandlji vsebujejo hranila, ki pomagajo pri razvoju centralnega živčnega sistema (možganov in hrbtenjače). Vsebujejo riboflavin in L-karnitin, ki oba izboljšujeta delovanje možganov. Zaradi povečane aktivnosti možganov se tvori več povezav, kar spodbuja kognitivni razvoj in preprečuje nastanek Alzheimerjeve bolezni. Zaradi pospeševanja nastajanja povezav med nevroni (živčnimi celicami) so še posebej priporočljivi za otroke. Maščobe v mandljih pospešujejo obnavljanje živčnih celic.

Razpoložljivost energije

Vsebnost mangana, bakra in riboflavina v mandljih povečuje razpoložljivost energije in zviševanje metabolizma. Še posebej na dieti bodo mandlji odličen del obroka, ker na dolgi rok povečujejo porabo energije. Pozorni bodite le na količino zaužitih mandljev, da ne boste v telo vnesli preveč kalorij.

Rakava obolenja, zaprtost in nosečnost

Folna kislina v mandljih zmanjšuje možnost bolezni novorojenčka, pozitivno pa vpliva tudi na rast in normalen razvoj živčevja. Mandlji pospešujejo prebavo zaradi vsebnosti vlaknin. Te polnijo črevesje in pospešijo izločanje prebavljene hrane – blata. Zastajanje hrane v debelem črevesju je namreč eden izmed dejavnikov tveganja za nastanek raka na debelem črevesju.

Sladkorna bolezen

Mandlji zmanjšujejo hitrost povišanja glukoze v krvi in posledično tudi inzulina po obroku z ogljikovimi hidrati. Ta lastnost je posebej koristna za diabetike, saj upočasnijo absorpcijo glukoze v kri, zato bo potrebnega manj inzulina in bo posledično možnost za hipoglikemijo manjša.

Izguba odvečne telesne maščobe

Mandlji vsebujejo zdrave maščobe, ki pospešujejo metabolizem. Vlaknine, ki jih zaužijemo oziroma mandlji pa nam dajejo občutek polnosti, zato pojemo manj, kot bi sicer.

Kostni sistem in koža

Zaradi vsebnosti mnogih vitaminov in mineralov mandlji pozitivno vplivajo tudi na razvoj in obnovo kostnega sistema. Fosfor vpliva na kostno gostoto in tudi na zdravje zob ter zavira nastanek osteoporoze. Mandljevo olje je uporabno za zdravje kože, prisotno je v mnogih kremah. Tudi mandljevo mleko se dodaja v različne kozmetične izdelke, ker pozitivno vpliva na zdravje in strukturo kože.

Kdo mora paziti pri vnosu mandljev?

Mandlji vsebujejo nekoliko več oksalatov, ki povzročajo kristalizacijo. Ljudje z določenimi ledvičnimi težavami, naj se izogibajo preveliki količini mandljev.

Kot sem omenil višje, pa je potrebno paziti pri količini zaužitih oreščkov, ker izrazito povišajo dnevni vnos kalorij. Nabiti so namreč z (zdravimi) maščobami, ki pa vseeno lahko povzročijo kopičenje telesne maščobe.

David Gole, dipl. kineziolog

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih