fbpx
Mestnik
Aktualno Starševstvo & otroci Zanimivosti & Zabava

MARIJA JUDEŽ: Tako mlada, a polna znanja

Radovedna Marija Judež, dijakinja 3. letnika programa Tehniške gimnazije, želi čim bolje razumeti svet okrog sebe. Stara je komaj 17 let, pa je na tekmovanjih iz znanja osvojila že 58 zlatih državnih priznanj, srebrno medaljo na Evropski olimpijadi eksperimentalne znanosti, uvrstila pa se je tudi na mednarodno olimpijado iz astronomije in astrofizike. Njeni uspehi so se pričeli nizati že v osnovni šoli, kjer je dosegala najvišje države uspehe na različnih tekmovanjih iz znanja.

Ko jo vprašam, kako bi se opisala, mi odgovori, da je že od malih nog radovedna in si želi čim bolj razumeti svet okrog sebe. In prav to otroško radovednost, kot pravi, še vedno nosi v sebi in se veseli novih odkritij. »Pogosto se mi ob gledanju narave ali pa kar tako utrne neko vprašanje, na katerega potem iščem odgovor ali pa se o temi, ki mi je vzbudila zanimanje, pogovorim s starejšim bratom Jonom,« pravi. »Uspeh je ljubezen do znanja z močjo vztrajnosti,« je misel, ki jo je Marija v 9. razredu zapisala za kipec Rastoče knjige, ki jo, kot pravi, najbolje opiše.

Na srednji šoli se Marija počuti odlično, saj jo profesorji in vodstvo šole podpira na njeni poti in ceni njen trud. Tudi na srednji šoli se udeležuje raznovrstnih državnih tekmovanj iz fizike, astronomije, biologije, kemije, matematike, prostorske predstavljivosti, znanja o sladkorni bolezni, hitrega računanja, logike, prepoznavanja vzorcev, razvedrilne matematike, naravoslovja in računalniškega razmišljanja. Čeprav so na tekmovanjih vključene tudi teme, ki jih v šoli ne obravnavajo, pa se ji zdijo nadvse zanimive in se jih z veseljem loti. »Ko tekmujem, se počutim notranje izpopolnjeno in srečno. Na učenje že od malega gledam pozitivno in v njem zares uživam.« Vsi dosežki na tekmovanjih ji predstavljajo potrditev za razvoj in, kot pravi, učenja nikoli ni enačila z ocenami v šoli, ampak nanj gleda kot osebni napredek.

Na mladih svet stoji.

Veseli jo astrobiologija

Zelo rada opazuje s teleskopom, in ko gleda vse te galaksije, zvezde in druge svetove, se čudi lepotam vesolja, v katerem živi. Kot pravi, jo veseli astrobiologija. »To je interdisciplinarna veda, ki združuje astronomijo in biologijo ter znanstveno raziskuje možnosti zunajzemeljskega življenja. Preučuje tudi organizme na Zemlji, ki živijo v ekstremnih pogojih in preverja, ali bi ti lahko preživeli tudi drugod. Že na sami IOAA smo imeli nalogo, pri kateri smo morali izračunati, ali so na določenih poznanih eksoplanetih (planeti izven našega osončja) temperature, primerne za življenje.«

Osvojila je srebrno medaljo na Evropski olimpijadi eksperimentalne znanosti EOES 2021 ter se uvrstila na svetovno olimpijado iz astronomije in astrofizike IOAA 2021. Za uvrstitev na EOES se je bilo potrebno uvrstiti med najboljših 6 na državnem tekmovanju, in, ker je bil pouk v zadnjih dveh šolskih letih na daljavo, ni imela izkušenj z eksperimentalnim delom, poleg tega pa je imela za pripravo na olimpijado le teden dni, v katerem je z mentorji iz šole vadila v šolskem laboratoriju. Olimpijado je gostila univerza na Madžarskem, vsaka država je pa je imela dve ekipi po tri tekmovalce. »Zaradi takratnih razmer so vse olimpijske ekipe tekmovale iz laboratorijev svojih domačih držav, oba člana moje ekipe pa sem prvič v živo srečala šele na dan tekmovanja,« pravi. A kljub temu so se ujeli odlično. Gre za nepozabno izkušnjo in takrat je spoznala, da jo veseli raziskovalno delo v laboratoriju.

Tudi s svetovne olimpijade iz astronomije in astrofizike je prinesla lepe spomine. Država gostiteljica je bila Kolumbija, a je olimpijada zaradi razmer potekala na daljavo. »Slovenci smo prebivali v majhni vasici na Primorskem in tekmovali strnjeno pet dni. V ponedeljek smo več kot tri ure reševali naloge iz obdelave astronomskih podatkov, v torek smo štiri ure in pol reševali probleme s pomočjo računalniškega programa za opazovanje Sonca, v sredo smo celih pet ur reševali teoretične naloge iz astrofizike (Za občutek: na mizo smo dobili 120 listov navodil z nalogami), v četrtek smo ekipno tekmovali tri ure, v petek pa nas je čakalo 45 minut reševanja nalog iz poznavanja nočnega neba (ozvezdja, galaksije, meglice…).«

Na koncu so se skupno Slovenci uvrstili med najboljših 5 ekip na svetu. A po obeh tekmovanjih pravi, da njeni cilji v srednješolski astronomiji še niso zaključeni, saj se namerava za vnovično uvrstitev v olimpijsko ekipo truditi še naprej.

Uspešna tudi starejši in mlajši brat

V družini so zelo povezani in se podpirajo. Starejši brat, ki je trenutno v 3. letniku študija fizike na Fakulteti za matematiko in fiziko, ji je bil že od nekdaj vzor. »Ko sem tudi sama začela tekmovati, je postal najprej moj neuradni mentor na praktično vseh področjih, potem pa v astronomiji tudi moj uradni mentor,« pravi. Sedaj pa tudi sama že uči mlajšega brata Filipa, ki trenutno obiskuje 6. razred osnovne šole Center in je že v 5. razredu z osvojenimi sedmimi zlatimi priznanji postal Naj učenec šole. »Vesela sem, da tudi on uživa v pridobivanju novega znanja. Znanje tako prenašamo naprej, si med seboj pomagamo in se skupaj veselimo uspehov«.

Starejši brat, ki je trenutno v 3. letniku študija fizike na Fakulteti za matematiko in fiziko, ji je bil že od nekdaj vzor.

Marija v priprave za tekmovanja vloži ogromno truda in časa in nikoli ji ni vseeno, kakšen bo rezultat. Seveda pa ob vsem tem najde tudi nekaj prostega časa. Sprošča jo igranje klavirja. Zaključila je osnovno glasbeno šolo Marjana Kozine, ki jo je obiskoval tudi Jon in zdaj večkrat skupaj zaigrata 4-ročno skladbo. Vsak dan pa pelje na sprehod sosedovo jazbečarko in tako ob sprehajališču ob potoku Težka voda občuduje to, kar ima rada – rastlinski in živalski svet.

In pa cilji za naprej? »Po končani gimnaziji se bom odpravila na študij ene od naravoslovnih znanosti. Zagotovo želim še naprej nadgrajevati svoje znanje, napredovati in v prihodnosti delovati na znanstvenem področju«.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih