fbpx
Mestnik
Mokro listje je lahko tudi nevarno.
Aktualno Narava & zdravje Novice Občina

Mokro listje na pločnikih in cestah povzroča obilo nevšečnosti

Po novomeških javnih površinah, na cestah, kolesarskih stezah in pločnikih lahko opazimo ogromno mokrega listja, ki ima podoben učinek kot sneg ali led – namreč, mokro listje prav tako zelo drsi in povzroča nemalo preglavic pešcem, kolesarjem in tudi voznikom.

Če je spomladi večinoma problem z odstranjevanjem peska za posip cest, jeseni pristojne službe čakajo (pre)dolgo časa, da z dreves odpadejo še zadnji listi.

Odpadlo mokro listje ne povzroča le nevšečnosti zaradi možnosti zamašitve obcestnih požiralnikov in posledično nastankom ogromnih luž, pač pa je tudi zelo nevarno za ljudi, saj lahko povzroči padec pri hoji ali teku, pri kolesarjenju in nenazadnje tudi pri vožnji. Spolzko listje na cestišču je namreč kar pogost razlog prometnih nesreč, saj je ob tem dejavniku zaviralni čas vozila daljši, nevarni pa so tudi razni zdrsi.

Pometimo (tudi) pred svojim pragom

Tudi lastniki zemljišč moramo poskrbeti za to, da odpadlo listje ne kazi urejenega videza okolice in da ne predstavljajo dodatnih odpadkov, trave, vej in listja za občinske oziroma javne površine, s čimer je ovirana tudi njihova raba in varnost.

N.Š.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih