fbpx
Mestnik
Aktualno Politika

Muslimani začenjajo ramazan, program skupnosti tudi v Novem mestu

Pripadniki muslimanske vere z današnjim sončnim zahodom začenjajo deveti mesec muslimanskega koledarja, ramazan, ki bo trajal 29 dni. V času ramazana se verniki postijo med sončnim vzhodom in sončnim zahodom, s čimer bodo začeli v četrtek. Moto letošnjega ramazana v Islamski skupnosti v RS poudarja pomen družine.

Ramazan je v muslimanski veri mesec posta. Ta je najvišja stopnja pobožnosti ter dokaz iskrenega verovanja brez licemerstva in dvoličnosti. Ob postu se pri vernikih razvije poseben občutek solidarnosti in dobrodelnosti, pojasnjujejo v Islamski skupnosti v RS.

Post v mesecu ramazanu po prepričanju muslimanov ne pomeni samo odrekanja hrani in pijači, ampak predvsem to, da se verniki odrekajo strastem, slabim navadam in dobrinam. “Post nas uči skromnosti in osvobaja občutka egoizma in ošabnosti. Spodbuja nas k predanosti in skesanosti ter tako krepi naše verovanje in prepričanje. Post človeka uči potrpežljivosti, kar je najboljši način za odrekanje slabim navadam, strastem in slabim dejanjem,” navajajo.

Islamska skupnost v RS je za čas ramazana pripravila program, ki ga bo izvajala v 18 krajih: v Ljubljani, na Jesenicah, v Kranju, Tržiču, Škofji Loki, Postojni, Sežani, Ajdovščini, Novi Gorici, Kopru, Izoli, Kočevju, Novem mestu, Krškem, Trbovljah, Celju, Velenju in Mariboru.

Mufti Nevzet Porić bo v tem času skupaj s sodelavci obiskoval posamezne muslimanske verske skupnosti ter z verniki, ki jih bo tudi nagovoril, sodeloval na večerjah ob koncu posta.

Ramazan se bo končal s sončnim zahodom v četrtek, 20. aprila. 

STA.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih