fbpx
Mestnik
Dogodki Aktualno Društva

“Na mladih svet stoji”

Le redkim mladim danes uspe urediti življenje, kot si ga želijo. Še vedno se soočajo z visoko brezposelnostjo, prekarnim delom, premalo pripravništva. In ravno to so razlogi zaradi katerih si mladi ne morejo urediti življenja.

Ob letošnji razglasitvi epidemije novega koronavirusa in ustavitvi gospodarstva, prepovedi javnih prireditev, ob zaprtju trgovin, gostinskih obratov so številni prekarni delavci in delavke ostali brez dela. Med njimi so bili tudi mladi, saj je delodajalcem najlažje prekiniti tovrstne pogodbe. V začetku leta 2020 je bilo v Sloveniji 310.000 mladih, starih od 15 do 29 let. Junija je bilo v evidenci Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje prijavljenih 18.077 mladih brezposelnih, kar predstavlja 19,9 odstodka vseh brezposelnih v Sloveniji. Med junijem in julijem se je brezposelnost povečala za kar 26,3 odstotka, med mladimi pa kar za 43,7 odstotka.

12. avgusta so mladi praznovali mednarodni dan mladih. Letošnja glavna tema, ki jo vsako leto izbere Organizacija združenih narodov je »Vključevanje mladih za skupno svetovno delovanje«. Kot glavno problematiko Anja Fortuna iz Mladinskega sveta Slovenije vidi v dostopnosti do stanovanj oz. primernih bivanjskih prostorov ter dostopnost do kakovostne zaposlitve. »Položaj se na določenih točkah izboljšuje na določenih pa slabša. Predvsem pa so bili mladi tisti, ki so ekonomsko gledano v obdobju COVID-a utrpeli največje posledice,” pravi.

V DNŠ po svojih najboljših močeh pomagajo

Predsednica društva Novomeških študentov pravi, da je ključni problem vseh letos koronavirus. »Pandemija je dodobra zatresla tla pod nogami in poskrbela, da smo bili vsi primorani prekiniti svoje rutine in se prilagoditi na »novo normalo”, pove Lana Klemenčič. V društvu pomagajo mladim skozi njihove aktivnosti: zastopajo interese mladih na lokalni in nacionalni ravni, omogočajo pridobivanja izkušenj, znanj, integriranje v družbene in odločevalske procese. »V pokoronskem času smo v sklopu funadacije Študentski tolar tudi finančno pomagali študentom v težavah.”

Občina vsako leto precejšnji delež nameni mladim, skupno letno zagotavljajo približno 110.000 EUR. Že samo v letu 2020 je bila na področju stanovanjske problematike nudena pomoč mladim, in sicer za subvenconiranje rekonstrukcije in gradnje novih stanovanj na območju Novega mesta v višini 1.500 EUR na stanovanje. Lana pravi, da se na področju mladine zagotovo nekaj dogaja, kmalu pa se obeta tudi nova strategija na področju mladih po letu 2020 nam zaupa. »Da ni vse zgolj hvala se strinjam ,da imamo še ogromno manevrskega prostora, ne le na strani občine, temveč tudi nas- mladih- ki si moramo prizadevati aktivno sooblikovati našo prihodnost.”

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih