fbpx
Mestnik
Foto: Boštjan Pucelj
Aktualno Dogodki Novice

Nova razstava v mestnem središču

V izložbi nekdanje čokoladnice je na ogled nova razstava na temo knjižnic semen. Ena izmed njih je v aprilu zaživela tudi v preddverju Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto.

V izložbi nekdanje čokoladnice na Rozmanovi ulici nas Jurčičeva knjižna junaka Kozlovske sodbe v Višnji Gori kozel Lisec Lukeža Drnulje in Andraž Slamorezec vabita k ogledu razstave o knjižnicah semen, ki so jo pripravili v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto. Knjižnice semen so vzklile po vsem svetu, prva izmed njih v ameriškem mestu Gardiner leta 2004. Večina izmed njih je našla prostor v splošnih knjižnicah, v aprilu pa je v duhu spodbujanja trajnosti in samooskrbe ena izmed njih zaživela tudi v preddverju novomeške Knjižnice Mirana Jarca.

Se sprašujete, kaj je knjižnica semen? Knjižnica semen deluje kot vsaka druga knjižnica, le da si v njej ne izposojate knjig, temveč domača semena, iz katerih vzgojite rastline, in pridelate nova. Del teh semen nato vrnete v knjižnico. Namenjena je vsem posameznikom, ki doma pridelujejo svoje vrtnine, se zavedajo pomena zdravih domačih semen, ohranjanja avtohtonih vrst rastlin ter so pripravljeni za skupno dobro darovati nekaj svojega časa in truda. Pogoj za sodelovanje v Knjižnici semen je veljavno članstvo v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto. Vsi, ki se boste včlanili v Knjižnico semen in v njej aktivno sodelovali, boste leta 2021 oproščeni članarine v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto. Če menite, da za uporabo Knjižnice semen nimate dovolj znanja, ima novomeška knjižnica v svoji zbirki veliko knjig o vrtnarjenju in vzgoji sadik, pripravili pa bodo tudi delavnice in predavanja, na katerih boste lahko obogatili svoje znanje.

Posebne zbirke Boga Komelja v novomeški knjižnici so od lanskega leta bogatejše za novo pridobitev: številna originalna dela novomeškega rojaka ilustratorja Marjana Mančka. Med njimi so tudi ilustracije in vinjete, s katerimi je avtor leta 1977 s svojo enkratno likovno govorico opremil  humoresko pisatelja Josipa Jurčiča Kozlovska sodba v Višnji Gori. Slikanica je tako postala ena najbolj prepoznavnih literarno-likovnih mojstrovin na Slovenskem.

Umetnik Marjan Manček, ki ga na Novo mesto in knjižnico vežejo lepi spomini iz mladosti, je navdušeno pozdravil svoja dela na razstavi z besedami: »Naj Novomeščanom se na ogled postavi!« Mimoidoči pa zagotovo ne bodo spregledali, kako kozel Lisec »s pregrešnim veseljem in veliko poželjivostjo« gleda čez leseni plot zeleni vrt uglednega višnjanskega meščana Andraža Slamorezca.

B.M.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih