fbpx
Mestnik
Aktualno Politika

Novoletne zaobljube: če z njimi vztrajate do marca, postanejo navada

Ste si jo zadali? Novoletno zaobljubo, mislimo. V preteklosti so jih predniki dajali višjim silam, danes jih več ali manj dajemo sebi. Česa se boste v prihajajočem letu držali?

Ali ste vedeli, da bo večina novoletnih zaobljub do 21. januarja preteklost? Ta dan sicer velja za najbolj depresivnega v letu. Do tega datuma je prišel psiholog Cliff Arnall, formula za izračun pa je sestavljena iz različnih faktorjev: vremena, finančnega dolga, ki nam ga je pridelalo brezglavo nakupovanje, časa, ki je pretekel od božiča, stresa in časa, ki smo ga prespali. Del formule pa je tudi količina novoletnih zaobljub, ki je v večini do konca januarja še neizpolnjena.

Kdaj zaobljube postanejo del vsakdana?

V psiholoških krogih je znana teorija 21 dni. Teorija je bila prvič predstavljena leta 1960 v knjigi Psihokibernetika, avtorja Maxwella Maltza. Maltz je kot plastičen kirurg opazoval, koliko časa so njegovi pacienti potrebovali, da so se navadili na nov obraz po operaciji in prišel do ugotovitve, da so za to potrebovali v povprečju 21 dni. A proces, da se na nekaj navadimo ali da nam nekaj postane rutina, traja dlje. Navade se ustvarjajo počasi, s ponavljanjem in vztrajanjem. No, nekatera preprosta vedenja, kot je denimo pitje kozarca vode pred vsakim obrokom, naj bi bi ponavljali 18 dni, preden nam ta navada preide v kri. Za druge navade, kot je recimo telovadba, pa bo potrebnih precej več truda, tudi do enega leta. Raziskave kažejo, da je za oblikovanje nove navade v povprečju potrebno » potrpeti« vsaj 66 dni.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih