fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje Vrtci, šole, študij

Novomeški dijaki na izmenjavi v Romuniji

V soboto, 10. septembra 2022, so se dijaki Srednje zdravstvene in kemijske šole Novo mesto, ki sodelujejo v projektu Bio-Bread, odpravili na izmenjavo v romunsko mesto Iași. Namen projekta je predstavitev lokalnih žit, njihove pridelave in predelave ter uporabe v gospodinjstvu.

Poleg samega izobraževanja so imeli veliko časa tudi za odkrivanje mesta in okolice. Skupaj z vrstniki, ki obiskujejo šolo Colegiul Agricolsi de Industrie Alimentara “Vasile Adamachi”, so si ogledali univerzo in najstarejši ter največji botanični vrt v Romuniji. Sledil je sprehod okoli Krvavega jezera in vožnja po jezeru Bicaz, ki je največje umetno jezero v Romuniji.

Naslednji dan so se dijaki odpravili na ogled kmetije, ki se ukvarja z rejo krav mlekaric. V mestu tik ob moldavski meji so imeli priložnost obiskati eno izmed največjih kmetij, ki vključuje tudi vinsko klet. Zadnji dan so v gostiteljski šoli dijaki skupaj pripravljali kruh, ki so ga na koncu tudi poskusili ter plesali tradicionalne romunske plese. Zvečer je sledila še zaključna večerja v restavraciji, kjer so izmenjali vtise in poskušali tradicionalno romunsko hrano. Sledila je še degustacija in ogled vinske kleti, ki deluje v sklopu restavracije, ter slovo od gostiteljev. V petek, 16. septembra, je sledil še odhod proti Sloveniji.

                                                                                                                                   Lea Trenk, F3b

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih