fbpx
Mestnik
Aktualno Novice

Novomeški Pomladniki zlati na državnem tekmovanju v Mariboru

Mešani pevski zbor Pomlad Novo mesto (MePZ Pomlad) je pod umetniškim vodstvom Alenke Podpečan minuli konec tedna na 28. slovenskem zborovskem tekmovanju Naša pesem 2024 osvojil zlato plaketo in z 91,3 točke skupno 2. mesto v konkurenci 20 zasedb. Obenem so pomladniki prejeli še dve posebni priznanji, med njimi nagrado za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja, napisane v času enega leta pred tekmovanjem, za skladbo Jana Trilerja Elizijska polja.

Gre za največji uspeh zbora iz te regije na državnem tekmovanju do sedaj (91,3 točke). Kot pravijo pri  Pomladi, je to “dokaz, da so trud, vztrajnost, predanost in ljubezen do petja prave sestavine recepta za uspeh. Veseli nas tudi, da smo z noviteto mladega skladatelja Jana Trilerja prepričali žirijo, ki nam je dodelila dodatno nagrado.”

Najvišjega državnega zborovskega tekmovanja Naša pesem, ki vsake dve leti poteka v Mariboru, so se lahko udeležili le izbrani, najbolj kakovostni slovenski zbori in vokalne skupine. Tekmovanje je potekalo 20. in 21. aprila 2024 v sklopu 5 koncertov pred mednarodno žirijo (predsednica Urša Lah Rasmussen, Aira Birziņa, Esteban Urzelai, Primož Kerštanj in Tadeja Vulc).

V svojem tekmovalnem sporedu so se pomladniki predstavili s štirimi skladbami, med njimi noviteto – prvič izvajano skladbo mladega slovenskega skladatelja Jana Trilerja Elizijska polja, za katero je prejel tudi nagrado za najboljšo noviteto.

  1. Jacobus Handl Gallus (1550–1591): QUI CITO DAT, BIS DAT, M:25 (Carmina Proverbalia, Ovid)
  2. Anton Foerster (1837–1929): AVE MARIA, Op. 107 (antifona za četrto adventno nedeljo, Lk 1: 28, 42)
  3. Beatríz Corona (1962): PENAS (José Martí)
  4. Jan Triler (2003): ELIZIJSKA POLJA (ljudska), 2023, noviteta, prva izvedba

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih