fbpx
Mestnik
Aktualno Šport

Zbiramo spomine: Telesnokulturna in športna društva

V duhu pariških olimpijskih iger, na katerih je Leon Štukelj pred 100 leti osvojil prvo slovensko zlato olimpijsko medaljo, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto letošnjo akcijo zbiranja spominov posveča športu oz. telovadbi. Prosijo vas, da z njimi delite fotografije, dokumente, spomine ali drugo gradivo v povezavi s športnim udejstvovanjem v preteklosti.

Za začetek organiziranega športnega udejstvovanja v 2. polovici 19. stoletja na Slovenskem (in Dolenjskem) je značilno, da je bil tesno povezan z družbenimi razmerami v Avstro-Ogrski ter z liberalno in klerikalno razdelitvijo v slovenski politiki in kulturi. Obdobje do druge svetovne vojne sta tako najbolj zaznamovala telovadno društvo Sokol in telesnovzgojna organizacija Orel. Po drugi svetovni vojni pa je fizkultura, še vedno tesno povezana z družbeno-političnimi idejami in vrednotami, stremela k vsestranskosti in množičnosti.

Vabijo vas, da z njimi delite predvsem fotografije, pa tudi dokumente, predmete ali spomine, povezane z vašimi preteklimi športnimi aktivnostmi in s telovadnimi podvigi vaših prednikov, s športno opravo, odličji, treningi in tekmami. Obiščite jih do konca meseca oktobra 2024. Priporočajo, da se za obisk predhodno dogovorite na telefonski številki 07 393 4 681 ali pošljete gradivo, ki ga želite deliti, po navadni pošti na naslov knjižnice ali po e-pošti na naslov zbiramo.spomine@kmj.si.

Vaše zgodbe si bodo zapisali, gradivo pa digitalizirali in vam ga vrnili. Zbrano digitalizirano gradivo bodo shranili v arhivu knjižnice in ga delno uporabili za pripravo novih digitalnih zbirk na spletnem portalu digitalizirane kulturne dediščine slovenskih pokrajin Kamra.

Zbiranje gradiva na temo zaščite in reševanja v navedenem obdobju v času odprtosti knjižnic poteka tudi v Ljudski knjižnici Metlika, Knjižnici Črnomelj, Knjižnici Brežice, Knjižnici Sevnica, Valvasorjevi knjižnici Krško, Knjižnici Kočevje, Knjižnici Miklova hiša Ribnica in Knjižnici Pavla Golie Trebnje.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih