fbpx
Mestnik
Aktualno Gospodarstvo

Občine podpisale zavezo o namenski porabi sredstev za Rome

Občine z evidentiranimi romskimi naselji so v Trebnjem podpisale sporazum, s katerim so se zavezale k namenski porabi sredstev, ki jih kot občine, kjer živijo Romi, prejmejo od države. Gre za skupno okoli osem milijonov evrov. Ob tem pa so župani izrazili razočaranje, da država še ni pripravila obljubljenih ukrepov za reševanje romskih vprašanj.

Dogovor so občine podpisale danes pod okriljem Skupnosti občin Slovenije (SOS). V njem so se po besedah predsednika SOS Vladimirja Prebiliča zavezale, da bodo sredstva, ki jih dobijo kot občine z evidentiranimi romskimi naselji (gre za 3,5 odstotka primerne porabe občine), porabljale namensko za reševanje romskih vprašanj.

“Osebno menim, da poseben dogovor o tem ni nujno potreben, saj smo že do zdaj zelo pregledno in jasno porabljali dobljeni denar, vseeno pa ni nič narobe, če to tudi formalizirano,” je dejal.

Opozoril sicer je, da je denarja, ki ga občine prejmejo, premalo, da bi lahko reševale vsa vprašanja, povezana z Romi. Želijo si tudi, da bi jim pri tem država priskočila na pomoč s sistemskimi ukrepi. “Ker če te pomoči ne bo, potem želeni učinki denarja, ki ga dobimo, ne bodo doseženi,” je dejal ob podpisu sporazuma.

Sredstva za reševanje romskih vprašanj prejema 25 občin. Skupno gre po podatkih SOS za okoli osem milijonov evrov letno, od česar npr. občina Kočevje, kjer županuje Prebilič, prejme 340.000 evrov. Župan je ob tem poudaril, da za reševanje romskih vprašanj dejansko porabijo skoraj enkrat več, to je okoli 600.000 evrov. “Zato pozivamo državo, naj nam zagotovi dodatna sredstva in naj zaupa županom, da delamo dobro,” je dodal Prebilič.

Tudi županja občine Trebnje Mateja Povhe je opozorila, da bodo za reševanje romskih vprašanj nujni sistemski ukrepi na državni ravni. “Občine izvajamo ukrepe, ki so v naši pristojnosti, vendar brez sistemskih ukrepov zagotovo ne bo šlo in bomo v nasprotnem primeru samo še podaljševali odvisnost romskega prebivalstva od socialnih transferjev,” je dejala.

Sporazum so danes podpisali predstavniki 15 občin, štiri so ga podpisale že prej, ostale pa naj bi ga podpisale v prihodnjih dneh.

Župani so ob podpisu sporazuma sicer izrazili obžalovanje, da je DZ lani zavrnil zakonskih paket za urejanje razmer otrok iz težavnih socialnih okolij, tudi romskih, ki ga je v DZ vložilo 11 občin. Opozorili so, da je bil ob obravnavi paketa na odboru za delo sprejet sklep, da bosta vlada in DZ do konca leta pripravila zakonodajne spremembe, ki bodo ustrezno in učinkovito naslovile romsko vprašanje, a se to do danes ni zgodilo.

Po besedah novomeškega župana Gregorja Macedonija slednje kaže, da država z neukrepanjem sistematično zanemarja otroke iz težavnih socialnih okolij. Mnogi od njih namreč zaradi razmer, v katerih živijo, ne obiskujejo šole in se predajajo kriminalu. “Zato bomo vztrajali, da se ta problematika rešuje tudi preko zakonodaje,” je dejal.

STA.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih