fbpx
Mestnik
Starševski dopust.
Starševski dopust.
Aktualno Starševstvo & otroci Zanimivosti & Zabava

Od 1. aprila bo starševski dopust za vsakega od staršev znašal 160 dni

Točno mesec dni nazaj je bil v Uradnem listu RS objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (ZSDP-1F), ki prinaša spremembe na področju starševskega in očetovskega dopusta, pravice staršev do krajšega delovnega časa in starševskega nadomestila.

Očetu 15 dni očetovskega in 60 dni starševskega dopusta

Pri starševskem in očetovskem dopustu bo sprememba ta, da Zakon uvaja 60 dni neprenosljivega starševskega dopusta za očete, hkrati pa ga ne skrajšuje za matere. Vsakemu od staršev bo tako pripadalo 60 dni neprenosljivega plačanega starševskega dopusta (doslej je imela zgolj mama neprenosljivih 30 dni). Po novem bo starševski dopust tako za mamo kot očeta znašal 160 dni, pri čemer se bo očetovski dopust s 30 skrajšal na 15 dni, starševski pa se bo podaljšal na 160 dni, pri tem pa bo oče imel 60 dni neprenosljivih – torej 100 dni bo še vedno lahko prenesel na mati in bo ta – tako kot se odloči večina – še vedno koristila 260 dni.

Predlog uvaja 60 dni neprenosljivega starševskega dopusta za očete, hkrati pa ga ne skrajšuje za matere. Kot pravi minister Luka Mesec, namreč izkušnje iz tujine kažejo, da se očetje, ki jim pripada neprenosljiv starševski dopust, zanj pogosteje odločijo. To pomeni, da se bolj intenzivno in pogosteje vključujejo v varstvo in skrb za otroke v najzgodnejših letih, kar je eden od namenov novele. Novosti zakona so namenjene tudi lažjemu usklajevanju poklicnega in družinskega življenja.

Krajši delovni čas lahko koristita oba starša!

Zakon prinaša spremembe tudi na področju pravice staršev do krajšega delovnega časa. Obdobje dela s krajšim delovnim časom zaradi nege in varstva otroka se podaljšuje do osmega leta otrokove starosti (doslej je bilo do zaključka 1. razreda OŠ). Krajši delovni čas zaradi varstva otroka bosta lahko po novem koristila oba starša hkrati, vendar pri tem ne smeta preseči 20 ur tedensko, kot je bilo doslej, le, da je lahko do sedaj to pravico izrabljal le eden od staršev in ne oba hkrati.
Prav tako se bo po novem podaljšalo obdobje koriščenja (prenesenega) starševskega dopusta do osmega leta otrokove starosti in ne do konca 1. razreda.

Nova ureditev glede očetovskega in starševskega dopusta bo veljala le za starše otrok, rojenih od 1. aprila 2023 dalje, medtem ko bodo ostale spremembe kot “same po sebi” veljale od 1. aprila 2023 dalje. Torej, denimo krajši delovni čas do osmega leta starosti bodo tako lahko koristili tudi starši otrok, ki krajši delovni čas koristijo ali so koristili po veljavnem zakonu in bi želeli koristiti po novem.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih