fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Kultura

Odprtje razstave Nevenke Arbanas

Nocoj ob 18. uri se odpre razstava Arheologije človeških izkušenj – meje hrvaške akademske slikarke in grafičarke Nevenke Arbanas. Razstavo pripravlja Društvo likovnih umetnikov Dolenjske. Na ogled bo do 12. maja.

Avtorica z razstavo prikazuje odnos med snovjo in dematerializacijo začetnega motiva v raziskovalnem procesu. V širšem smislu lahko delo hrvaške grafičarke Nevenke Arbanas razumemo kot poskus soočenja z realnostjo našega življenja in neizprosnimi dogodki, sporočajo iz Galerije Kocka.

Osnovna elegičnost umetnosti Nevenke Arbanas je še posebej potrjena z uspešnim ciklusom Listi iz leta 2010 in dalje. Ta ciklus zaznamuje “procesualnost serijskih variacij motivov lista v različnih kombinacijah”, ena od njegovih ključnih značilnosti gradnja celotnih ambientov razstavnih prostorov

Slikarka se sicer izraža z monokromnimi in s kolorističnimi kompozicijami. Uporablja različne, najpogosteje kombinirane tehnike, z grafičnimi metodami pa skuša doseči slikarske efekte. Njenim umetniškim grafičnim dosežkom pripisujejo brisanje meje med grafiko in sliko, so še zapisali v Kocki.

Nevenka Arbanas se je rodila leta 1950. Na oddelku za grafiko zagrebške Akademije za likovno umetnost je diplomirala leta 1975. Dve leti kasneje je tam še magistrirala. Izpopolnjevala se je v Franciji, na Češkem in Nizozemskem. Med letoma 2000 in 2017 je kot profesorica službovala na omenjeni zagrebški fakulteti. Na temelju lastnih umetniških del je leta 2017 doktorirala.

Sodelovala je na več kot 200 skupinskih in pripravila več kot 60 samostojnih razstav. Za bogato ustvarjalnost je prejela številne nagrade. Njena dela so razstavljena v več muzejih, galerijah in zasebnih zbirkah.

KOCKA/STA.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih