fbpx
Mestnik
Aktualno Kultura

Galerija Kocka vabi na pogovorni večer!

Vabljeni na pogovorni večer ob odprtju razstave v Galeriji Kocka v Kulturnem centru Janeza Trdine, Novi trg 5, Novo mesto: LEON ZAKRAJŠEK: OJIGI / Hommage à Yuki Rei v petek, 12. maja, ob 18. uri.

Svetovno priznani akademski slikar Leon Zakrajšek je dobršen del življenja preživel na Japonskem. Pogovorni večer bo potekal o tem, kakšen je odnos med učiteljem in učencem, o ljubezni in zaupanju, o strogih pravilih in discipliniranju duha, o tradiciji in nadaljevanju tradicije ter o velikem spoštovanju do učitelja Yukia Reia, ki mu je razstava posvečena.

Najprimernejši prevod japonske besede ojigi je morda priklon. V spoštljivem odnosu do soljudi na Japonskem obstaja klanjanje in prikloni so v japonski tradiciji obvezen vsakodnevni ritual, so številni in niso samo del bontona, pač pa imajo tudi svoje stopnje in načine, kako s pravilnim poklonom pokazati spoštovanje, čast ali zahvalo osebi, ki se ji klanjamo. V nekem smislu prikloni sledijo nevidnim japonskim kastam, ki še vedno obstajajo in se v mnogih dogodkih in ritualih, pa tudi v vsakdanjem življenju, zrcalijo v obnašanju ljudi.

To besedo sem uporabil za opis mojega odnosa do velikega japonskega lesorezca in profesorja Yukia Reia (1928–2003). Njemu pripada moj »Ojigi-saikeirei« kot zahvala in poklon človeku, ki mi je odprl vrata v velike skrivnosti japonske umetnosti ter me sprejel in vodil po poti polne tradicije in veščin, ki so redkokdaj dosegljive – še posebno tujcem. Bil je moj mentor in mi je dovolil, da sva bila tudi prijatelja. Yuki Rei je organiziral mojo prvo samostojno razstavo v Yokohami in mi do svoje smrti dajal dragocene nasvete.

Leon Zakrajšek

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih