fbpx
Mestnik
škof Andrej Saje
FOTO: Katoliška cerkev.
Aktualno Politika

Operacija Saje

Necezurirano.si poroča, da si je Damjan Žugelj, nekdanji direktor urada za preprečevanje pranja denarja, še nekaj dni pred lansko razrešitvijo na vse načine prizadeval pridobiti bančne podatke škofa Andreja Sajeta.

Andrej Saje, novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference, se še vedno ni odzval na petkovo razkritje necenzurirano.si, da je urad za preprečevanje pranja denarja v času, ko ga je vodil izbranec SDS Damjan Žugelj, brez pravne podlage pridobival podatke o njegovih bančnih računih.

Na tajništvo Škofije Novo mesto, ki jo od leta 2021 vodi Saje, so iz portala necenzurirano.si naslovili več vprašanj. Zanimalo jih je, ali je bil Saje seznanjen s tem početjem urada, ali se je takrat zoper njega vodil kakršen koli predkazenski postopek, povezan s kaznivimi dejanji s področja gospodarskega kriminala, in čemu pripisuje dejstvo, da so uslužbenci urada njegove račune pregledovali brez pravne podlage. Odgovorov do zdaj še niso dobili.

V zadnjih dneh so v uredništvu necezurirano.si pridobili nove informacije, kaj vse je Žugelj pred lansko zamenjavo oblasti počel, da bi prišel do bančnih podatkov Andreja Sajeta, njegovi uslužbenci naj bi uspeli dobiti izpiske iz škofovega računa.

Po navedbi informacij na necenzurirano.si je Žugelj postopek proti Sajetu uvedel takoj, ko je urad dobil anonimno prijavo o njegovih dohodkih, ki naj bi jih prejel z delom pomožnega duhovnika na avstrijskem Koroškem.

Ali gre za obračune znotraj Cerkve?

V slabem letu dni ga je papež Frančišek najprej imenoval za novomeškega škofa, nato je postal še predsednik Slovenske škofovske konference. Kot vodja liberalne struje v Cerkvi je naklonjen skromnejši organizaciji, želi obračun s spolnimi zlorabami in se zavzema za kaznovanje pedofilov med duhovniki, poroča portal necenzurirano.si.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih