fbpx
Mestnik
andrej saje
Aktualno Politika

Nezakonito brskali po računu novomeškega škofa Andreja Sajeta

Maja 2022 naj bi po poročanju Dela slovenski davčni in preiskovalni organi prejeli kazensko ovadbo zoper Sajeta. Šlo je za anonimno prijavo, ko je Saje delal na avstrijskem Koroškem. Sam je takrat za novico izvedel iz medijev.

Urad za preprečevanje pranja denarja je v tistem času vodil Damjan Žugelj, ki ga je na mesto postavil Janez Janša. N1 in portal necenzurirano.si razkrivata, da je na uradu prišlo do nezakonitega brskanja po več sto bančnih računih slovenskih državljanov in podjetij.

Andrej Saje je za revijo Reporter, ki je izšla včeraj, v ponedeljek, 17. 7. povedal: “Če je do omenjene preiskave res prišlo, gre za grobo kršenje osnovne ustavno varovane človekove pravice do zasebnosti in varovanja osebnih podatkov, pravne ureditve Republike Slovenije ter sodobnih demokratičnih standardov. Nihče ne more biti tarča tovrstnih preiskav, če za to ni utemeljenega razloga, preiskavo pa lahko naročijo samo za to pristojni državni organi na podlagi suma kaznivega dejanja.”

Odgovorni urednik Reporterja Silvester Šurla se sprašuje, če Žugelj tega ni počel na lastno pest, temveč po navodilih Janše. Sam Šurla pa je v zadnjem pogovoru z Janšo izvedel, da le ta bere tudi njegovo elektronsko pošto, ter da ima svojega obveščevalca v njihovem uredništvu. Gre torej za udbaško početje, ko je za dosego cilja pripravljen iti čez vse. Preiskovalci pa bodo morali preveriti, ali je prišlo do zlorabe državne institucije za politične obračune.

D.B.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih