fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Gospodarstvo Novice

Pametni sistem Sitium tudi v Novem mestu

V Novem mestu je zaživel pametni sistem Sitium, ki je na voljo kot aplikacija za mobilne telefone in kot fizična kartica, predstavlja pa nadgradnjo obstoječih javnih storitev s pametnimi rešitvami, ki bodo omogočale lažje, bolj fleksibilno in udobnejše koriščenje proramov in storitev javnih ponudnikov. Med prvimi storitvami, ki jih Sitium v Novem mestu omogoča, je plačilo parkirnine, sistem pa bo na voljo kmalu tudi za javni potniški promet.

V prihodnje bo možno plačevati tudi vstopnine, športne objekte, knjižnične storitve, izposojo koles

Zagon pametnega sistema Sitium predstavlja pomemben korak na poti uresničevanja vizije pametne skupnosti, ki jo skupaj s partnerji razvija naša občina. Kot je na dogodku izpostavil župan Gregor Macedoni, bodo občani lahko preko tega sistema na poenostavljen in lažji način uporabljali javne storitve. »Poleg uporabe in plačila parkiranja in javnega potniškega prometa, bo s Sitiumom v prihodnje možno tudi plačevanje različnih ostalih storitev, kot so vstopnine na dogodke in v športne objekte, knjižnične storitve, izposojo koles, občane pa bomo lahko obveščali tudi o pomembnih informacijah o razpisih, vpisih v  vrtce, o kakovosti zraka in podobno,« je še dodal župan.

Fizično kartico lahko uporabniki prevzamejo in napolnijo na eni od informacijskih točk sistema Situm, in sicer na sedežu novomeške občine in v Knjižnici Mirana Jarca, strošek izdaje kartice pa je pet evrov. Prednost mobilne aplikacije Sitium je, da je brezplačna, uporabniki pa jo napolnijo s sredstvi preko mobilne denarnice VALU, ki jo na mobitel naložijo ob instalaciji aplikacije. Ponuja enostaven način plačevanja na daljavo za parkiranje v izbrani parkirni coni kot vrsto koristnih novic in informacij, kar bodo v občini v prihodnje še nadgrajevali.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih