fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice

Peticijo s 694 podpisi poslali na Novomeško občino

Društvo Novo mesto je meseca marca vložilo spletno peticijo za ohranitev parka pred Kulturnim centrom Janeza Trdine, saj so prepričani, da se bo z gradnjo poslovno-stanovanjskega objekta izgubil večji del parka. Tako od novomeške občine zahtevajo ohranitev parka in da se ponovno odkupi nedavno prodano zemljišče, ki poleg makadamskega parkirišča obsega tudi večji del obstoječega parka.

Zadnji dan v mesecu marcu je Društvo Novo mesto na MONM poslalo peticijo, ki so ji priložili 694 podpisov in ob tem zaprosili kabinet župana, da se s peticijo seznani tudi Občinski svet. Odgovora še niso prejeli, kot nam pojasni predsednik društva dr. Tomaž Golob, je še nekoliko prezgodaj, saj je bil prostorski akt za Novi trg v javni razgrnitvi do konca meseca marca, tako da še čakajo tudi na stališča do pripomb in predlogov oz. zahtev v peticiji v okviru sprejemanja akta.


Stavba z zemljiščem je večkrat menjala lastnika. Občina jo je vmes prodala nato pa ponovno kupila.


Prvi predlogi prostorskega akta so bili, da se novi objekt pozida na lokaciji starega v okviru današnjega makadamskega parkirišča. “Šele pred časoma pa je prišla ideja, da se novi objekt drugače umesti v prostor, torej z daljšo stranico ob Seidlovi cesti, kar pomeni, da je občina morala investitorju prodati tudi večji del parka, ker bo novi objekt stal v parku,” pojasni dr. Golob. Kar preprosto pomeni, da parka ne bo več. Med drugimi so v peticiji zapisali, da je gradnja dveh stolpičev v parku neprimerna zaradi prometne obremenjenosti prostora in neustreznih ekoloških razmer za bivanje,za nove poslovne prostore v mestnem parku pa se poraja dodatno vprašanje, saj se ob prodani sosednji stavbi pošte še vedno srečujejo z nizko zasedenostjo poslovnih prostorov.

Nenavadno pa je, da bo zdaj investitor z natečajno rešitvijo narekoval vsebino prostorskega akta in ne obratno!


Investitor, litijsko podjetje TRGOGRAD, je propadajočo stavbo z zemljiščem kupilo leta 2015 in jo leto za tem tudi porušili ter na njeni lokaciji uredili današnje makadamsko parkirišče. Lani je skupaj z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije razpisal odprt, projektni natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve in izdelovalca projektne dokumentacije za stanovanjsko poslovni objekt Novi trg 6. Ta namerava ob Seidlovi cesti zgraditi dva stolpiča, ki bosta med seboj povezana v parterju in pa kletni etaži, ki bosta namenjeni garažni hiši. Na odprtem prostoru med stolpičema in KCJT pa bo urbana ploščad z zelenimi otoki, ki pa bodo zgolj za okras in brez funkcije parka.


Kako se je na peticijo odzval novomeški župan?


“Peticija Društva Novo mesto bo obravnavana v sklopu stališč do pripomb iz javne obravnave prostorskega akta, ki bodo javno objavljena na oglasni deski Mestne občina Novo mesto in na spletni strani MONM,” odgovarjajo iz občine.


Stališče novomeške javnosti je, da se park vsekakor ohrani. Kot pravi dr. Golob so s podpisovanjem peticije zelo zadovoljni in je potekalo v okviru pričakovanega.” O nadaljnjih ukrepih se bomo odločili po sprejetem stališču Občinskega sveta Mestne občine Novo mesto, vsekakor je peticija politični pritisk javnosti na občinski svet, ki ima končno besedo pri sprejemanju prostorskega akta,” pravi.
V okvirčku: Društvo že od leta 2006 aktivno spremlja dogajanje, ko so na Novomeški občini sprejeli ureditveni načrt, v katerem so predvidevali rušitev propadajočega objekta nekdanjega sedeža vojaške komande. Dve leti pozneje pa je Društvo na Ministrstvo za okolje in prostor podalo pritožbo, saj je spremenjen ureditveni načrt predvideval tudi gradnjo nebotičnika, višjega od kapiteljskega griča, in tako jim je uspelo ta poseb preprečiti.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih